Így segíthetünk az árvíz elől menekülő állatoknak
Így segíthetünk az árvíz elől menekülő állatoknak

Az árvíz a vadon élő állatoknak is hatalmas problémát okoz, melyek megriadva próbálnak elmenekülni az elárasztott területekről. Emiatt több Facebook oldalon és honlapon is arra kérik az embereket, hogy legyenek fokozott figyelemmel, és kerüljék el ezekben a napokban az érintett területeket.

A Pilisi Parkerdő felkészült arra, hogy a közutak lezárása esetén erdészeti útjait az árvíz miatt elzárt települések vészhelyzeti ellátását biztosító járművek számára járhatóvá tegye.

A 2013-as nagy árvíz tapasztalatai alapján így a Pilismarótot a Két-Bükkfa-nyereggel (Esztergom-Dobogókő- Pilisszentkereszt elágazás) összekötő erdészeti úton a kerékpárosbarát sorompókat szükség szerint kinyitja, valamint irányjelző táblákat helyez ki a vészhelyzetben szolgálatot teljesítő járművek számára. A várható forgalomnövekedés miatt az erdőgazdaság arra kéri a gyalogos/kerékpáros erdőlátogatókat, hogy a veszélyhelyzet idején kerüljék el az útszakaszt.

A turistáktól is fokozott figyelmet kérnek az erdészek: lehetőség szerint kerüljék el a vízpartok közelében található erdőket és legyenek tekintettel a vészhelyzetben segítséget nyújtó, erdőben közlekedő gépjárművekre!

Ne sétáltassunk kutyát, főleg ne szabadon engedve!

A Szigetújfalu Polgárőr Egyesület Facebook oldalán olvasható az a figyelemfelhívás, miszerint a Duna árterületéről a vadállomány száraz területet keresve a gát túloldalára húzódik. Emiatt kérik, hogy a gáton ne sétáljanak, ne motorozzanak, legfőképpen ebben a helyzetben a kutyasétáltatást, kutyák szabadon engedését is kerüljék, mivel a vadak megriadnak és visszafordulnak a víz irányába és pusztulásukhoz vezethet.

Csőzik László, Érd polgármestere tegnap Facebook posztjában szintén felhívta az érdi természetbarátok, kutyások, futók és kerékpárosok figyelmét arra, hogy amíg a Duna vissza nem húzódik, a vadak nyugalma és a saját biztonságuk érdekében ne sétáljanak és sportoljanak a gáton, valamint más, érintett területeken.

A polgármester arra is kérte a lakosságot, hogy amíg az árhullám el nem vonul, ne menjenek le megnézni a Dunához a vízállást, a kutyákat lehetőség szerint ne a Duna-part közelében sétáltassák, és szigorúan pórázon tegyék azt (a behívható kutyákat is).

Életbe lép a vadvédelem

Az Én Kutyám megkérdezte Ujhelyi Tamás vadászt arról, hogy milyen szabályok vonatkoznak a helyi vadásztársaságokra árvízi helyzetben. A szakember a lapnak elmondta, miszerint az ehhez hasonló időszakokban a vadászat tilos, és életbe lép a vadvédelem.

„Nem csak az a fontos, hogy ilyenkor ne zavarjuk a vadat, kiváltképpen a búvóhelyeket kell háborítatlanul hagyni, és az is fontos, hogy azok mások általi zavarását ne engedjük” – mondta Ujhelyi Tamás a lapnak.

Különlegesen szélsőséges esetekben a vadásztársaságok a katonaság segítségét is igénybe vehetik, sőt, hangosbemondón, írásban közzétett felhívásokon, illetve akár a területek őrzésével is gondoskodnak a vadak megsegítéséről – írták az oldalon.

Kiemelt kép: Canva

search icon