



A Magyarok Kenyere program keretében megvalósuló megmérettetés célja, hogy felhívják a figyelmet a speciális étrendet követő lisztérzékenyek igényeire, és elősegítsék a gluténmentes termékekkel kapcsolatos innovációt.
A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK), a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (MAGOSZ), valamint a Magyar Cöliákia Egyesület és az AMUREX GM Hungary Kft. idén is meghirdeti az „Év Gluténmentes Kenyere és Péksüteménye” versenyt. A kezdeményezés célja változatlan: felhívni a figyelmet a speciális étrendet követő lisztérzékenyek igényeire és elősegíteni a gluténmentes termékekkel kapcsolatos innovációt.
A Magyarok Kenyere program keretében megvalósuló megmérettetésen a gluténmentes pékségek ebben az évben is két kategóriában, összesen 4 termékkel nevezhetnek. A gluténmentes kenyerek kategóriájában friss és tartós kenyerek is versenyeznek majd, míg a gluténmentes péksütemények kategóriájában töltött és töltetlen péksüteményeket is nevezhetnek a pékségek a versenyre. A szervezők azon vállalkozások jelentkezését várják, amelyek működésében már van legalább egy lezárt üzleti év, továbbá a gluténmentes termékeknek meg kell felelniük a jogszabályi követelményeknek. A versenybe benevezett összes termék gluténtartalmáról 1 hónapnál nem régebbi, független, akkreditált laboratórium által, R5 Mendez-eljárással végzett mérés eredményét kell mellékelni.
A szervezők 2025. szeptember 22-éig várják a résztvevők jelentkezését. A kitöltött és cégszerűen aláírt nevezési adatlapot a kért mellékletekkel együtt a nevezes@coeliakia.hu e-mail-címre kell megküldeni. Az adatlapon meg kell adni a benevezett gluténmentes kenyér és péksütemény nevét, továbbá mellékelni kell a termék valamennyi jellemzőjének ismertetését, az összetevőinek a felsorolását (termékadatlappal vagy címkével, csomagolással).
A termékek leadására 2025. szeptember 25-én 9:00 és 13:00 óra között lesz lehetőségük a versenyzőknek, ezt követően indul a zsűrizés. A zsűrizésre friss, illetve minőségmegőrzési időn belüli termékeket kell biztosítani: a kenyérből 4 db-ot, a péksüteményekből 8 db-ot. Valamennyi benevezett termék – a tartósak is – anonimizáltan kerülnek az érzékszervi bírálatot végző zsűri elé.
A kategóriák nyertesei az elmúlt évekhez hasonlóan jogosultak lesznek a „2025 Gluténmentes Kenyere” és a „2025 Gluténmentes Péksüteménye” cím használatára. A verseny fővédnöke dr. Nagy István agrárminiszter.
(NAK)
Fotó: Canva