



A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) immár nyolcadik éve vizsgálja a hazai háztartások élelmiszerhulladék-termelését. A 2024-es felmérés eredményei alapján biztató javulás tapasztalható: 2016-hoz képest harmadával kevesebb élelmiszert pazarolunk.
A 2024 novemberében és decemberében végzett felmérés során 260 háztartás több mint 700 fogyasztójának adatait összesítették. Az eredmények szerint egy magyar évente átlagosan 59,7 kilogramm élelmiszer-hulladékot termel, ennek 36%-a elkerülhető lenne, azaz ennyi a pazarlás. Ez 380 ezer ember egyévi ellátására lenne elegendő. Értéke évente egy négyfős család esetében közel 160 ezer forintnyi felesleges kiadás.
Az említett felmérés szerint a háztartási élelmiszer-pazarlás hosszabb távon csökkenő tendenciát mutat, 2016-hoz képest ugyanis harmadával kevesebb élelmiszer kerül a kukába.
A leggyakrabban elpazarolt ételek listája évek óta nem változott, még mindig a készételek vezetik a sort (8,7 kg/fő/év), ugyanakkor ez a 2016-os adathoz képest 4,5 kilóval kevesebb. A lista második helyén a zöldségek és a gyümölcsök állnak fejenkénti 4,5 kg-os mennyiséggel, a harmadik helyre 2024-ben is a pékáruk kerültek (2,8 kg/fő/év).
A pazarlás leggyakoribb okai között az elfelejtett, megromlott élelmiszer, valamint a túlzott bevásárlás vagy főzés szerepelnek. Továbbra is pozitív, hogy a háztartások közel fele komposztál, és a megkérdezettek 83%-a úgy gondolja, hogy képes tovább csökkenteni saját hulladéktermelését. A javuló tendenciához hozzájárul az egyre inkább fenntartható módon gondolkodó új generáció, az étkezési szokások átalakulása és a Nébih Maradék nélkül programjának évek óta zajló szemléletformáló munkája.
A felelős magatartás azért is fontos, mert az EU hulladék-keretirányelvének idei módosítása alapján 30%-kal kell mérsékelni a háztartásokban keletkező élelmiszer-hulladék mennyiségét a 2021 és 2023 közötti időszak átlagértékéhez képest. Az élelmiszer-pazarlás tendenciájának vizsgálatához már elindult a jelentkezés a 2025-ös felmérésre, amelyhez a Nébih várja a csatlakozni kívánó háztartásokat. Az egyhetes mérés során hulladéknaplót kell vezetni, amelyben pontosan rögzíteni kell az el nem fogyasztott élelmiszereket és ezek sorsát.
Az idei felmérésben kiemelt figyelmet kapnak a gyermekes családok, mivel a gyermekek sokszor kiszámíthatatlan étkezése megnehezíti a tervezést, és kihívást jelent az élelmiszer-pazarlás elleni harcban. Az érdeklődők a felmérés regisztrációs linkjén már jelentkezhetnek a 2025-ös felmérésre, amelybe a korábbi résztvevők is becsatlakozhatnak, akik így össze tudják vetni eredményeiket a korábbi évek tapasztalataival.
(Nébih)
Fotó: Canva