A vega kolbász nem kolbász, és talán hamarosan nem is nevezhetik majd így
A vega kolbász nem kolbász, és talán hamarosan nem is nevezhetik majd így

Az Európai Parlament jóváhagyott egy javaslatot, mely szerint a jövőben a hagyományos, állati eredetű termékek megnevezésére szolgáló kifejezések, mint a kolbász, a hamburger vagy épp a steak, nem lesznek használhatók növényi alapú ételek elnevezésére – számolt be erről az osztrák Kronen Zeitung.

Az elmúlt években divatba jött, hogy a vegetáriánus vagy épp vegán húshelyettesítőket az eredeti hústermékek megnevezését használva jelölik. Ez nyilván marketing szempontból előnyös volt a gyártók számára, de a javaslatban hangoztatott érvek szerint ez a megoldás alkalmas lehet a fogyasztók megtévesztésére. 

A tervezet szerint a jövőben csak akkor lehet valamit a hagyományos húsétel nevét felhasználva elnevezni, ha van benne hús. 

A javaslat támogatói többek közt azzal érveltek, hogy túlságosan nagy a felcserélés, összetévesztés kockázata, ez pedig végső soron nehéz helyzetbe hozhatja az európai húsipart is. A javaslat ellenzői ezzel szemben úgy vélik, hogy ez csupán átlátszó manőver, melynek egyetlen célja a növényi alapú alternatívák terjedésének lassítása, végső soron ajándék a húsiparnak. Továbbá a javaslat támogatói nem bíznak a fogyasztókban. Ahogy korábban írtuk, a Nemzeti Agrárkamara is a javaslat támogatóinak egyike

Egy osztrák húsipari vállalat vezetője, Fritz Floimayr a Kronen Zeitung kérdésére azt mondta, hogy őt hidegen hagyják a vegán termékek, és tőle nyugodtan nevezhetik a növényi termékeket hamburgernek vagy kolbásznak. Ugyanakkor hiányolja a növényi alapú versenytársak kreativitását: „Ha én találnék ki valami ilyesmit, egy új, egyedi nevet keresnék” – tette hozzá.

Fontos megjegyezni, hogy a EP döntését még a Bizottságnak és a Tanácsnak is jóvá kell hagynia, így még az is lehet, hogy az egészből nem lesz semmi.

Növényi alapú étrend a fenntarthatóságért

A húsfogyasztás élettani szerepével kapcsolatban még az egészségügyi szakemberek véleménye sem egységes, az azonban biztosan kijelenthető, hogy a húsfogyasztás jelenlegi mértéke, illetve a hozzá kapcsolódó nagyipari állattartás fenntarthatatlan. A változás érdekében, a húsfogyasztás csökkentésének elősegítésére hívtuk életre a Greendex hasábjain a Meatless Monday-sorozatot, melyben számos hétköznapi vagy épp különleges zöldséget mutatunk be. 

search icon