Az állati eredetű élelmiszereket imitáló növényi alapú termékeknél szigorúbb uniós szabályozás kell
Az állati eredetű élelmiszereket imitáló növényi alapú termékeknél szigorúbb uniós szabályozás kell

Az állati eredetű élelmiszereket imitáló növényi alapú termékeknél szigorúbb uniós szabályozásra van szükség – közölte a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK).

A NAK az európai mezőgazdasági termelők, illetve termelői szövetkezetek szervezetével a Copa-Cogecával közösen hívja fel a figyelmet arra, hogy az uniós jogalkotóknak minél hamarabb meg kell tiltaniuk az állati eredetű termékek megnevezéseinek használatát növényi alapú utánzatoknál. Nem engedhető ezen termékek „helyettesítőként” történő reklámozása, értékesítése sem. Nem szabad megtéveszteni a fogyasztókat, és az állati eredetű termékek megnevezéseit – valamint a főként állati eredetű összetevőkből készült termékeket is – uniós szinten jogilag védeni kell. Mindezek mellett a tápanyagtartalomra utaló jelzéseknek is egyértelműnek kell lenniük – szorgalmazták.

A Copa-Cogeca által a növényi alapú hús- és tej-imitátumokkal összefüggésben kiadott állásfoglalás szerint a növényi alapú fehérjetermékek (hús- és tej-, illetve akár tojásutánzatok) olyan növényi kivonatokból, illetve növényi eredetű összetevőkből készült termékek, amelyek igyekeznek utánozni az állati eredetű termékek érzékszervi (forma, állag, íz, illat) tulajdonságait, valamint nevükre és elfogadottságukra is építenek. Forgalmazóik érdekük szerint kiemelik az állati eredetű termékekhez való hasonlóságukat, miközben igyekeznek megkülönböztetni is őket, elmosva a lényegi különbségeket.

Ezen termékeket sokszor az eredeti állati eredetű termékek helyettesítőinek „címkézik”, azt sugallva, hogy tápértékük azonos és az étrendben felcserélhetők.

Példaként említették, hogy a hús komplex fehérjeforrás, a növényi alapú változatokban azonban nincs jelen az összes esszenciális aminosav, továbbá alacsonyabb a B12-vitamin-, a cink-, a vas- és a mikroelem-tartalom. A félrevezető tájékoztatás miatt sokan azt gondolják, hogy az eredeti állati eredetű termékek és a növényi alapú imitátumok tápértéke azonos, holott ez közel sincs így. Az ilyen jellegű félretájékoztatások étrendi hiányosságokhoz, de akár komolyabb egészségügyi problémákhoz is vezethetnek – olvasható a NAK közleményében.

(Nemzeti Agrárgazdasági Kamara)

search icon