

Fekete, zöld, fehér vagy vörös: számos színű teát választhatsz magadnak, ha egy finom és meleg italra vágysz, azonban nem a szín a lényeg, hanem az elkészítési mód. A teázás szinte egyidős az emberiséggel, kiterjedt kultúrája van, ami nem véletlen, hiszen a tea társadalmilag és egészségügyileg is jelentős ital. Rengeteg változata létezik, amelyeket nagy vonalakban neked is érdemes megismerned, ha tearajongó vagy.
Nem könnyű eligazodni a teák világában. Annyi mindenből készülhet tea! Legalábbis így gondoljuk, ám szakmai értelemben véve a gyógyteák (főzetek) és a gyümölcsteák nem klasszikus teák. A valódi tea minden fajtája ugyanazt a növényt takarja: a Camellia sinensist. A növény a kamélia nemzetségbe tartozik, Dél-Kínából származik, és két fő fajtája van:
- A Camellia sinensis var. sinensis enyhébb, lágyabb jellegű teát adó növény, főként Kínában és más kelet-ázsiai országokban terem.
- A Camellia sinensis var. assamica robosztusabb, szívósabb növény, az otthona India.

Kép: canva
A fekete tea, a zöld tea, a fehér tea vagy az Oolong, mind ezekből a cserjékből készülnek. Antioxidánsokban, koffeinben és polifenolokban gazdagok, ezért nemcsak élmény fogyasztani őket, hanem rendkívül egészséges is. Természetesen a tea minősége nagyban függ attól is, hogy hol és milyen körülmények között termesztik. A feldolgozás módja is sokat számít, ahogyan a szedés is. A tealeveleket kézzel gyűjtik, és a friss hajtások a legértékesebbek. A teanövény rendkívül fontos kulturális tekintetben is. Nem véletlen tehát, hogy termesztése a gazdaság fokmérője, főként a világ legnagyobb teatermesztő országaiban.
Kína: a világ legnagyobb teatermesztője
Az évi teatermés nagyjából 3 millió tonna. A fő termőterületek:
- Jünnan (Pu-erh hazája),
- Fujian (Oolong, fehér tea),
- Zhejiang (Longjing, zöld tea),
- Sichuan, Anhui (fekete tea).
A világ legváltozatosabb teaszortimentjét itt termesztik.

Kép: canva
India: elsősorban a fekete tea óriása
India is jelentős termelőnek számít. Az évi termelés nagyjából 1,3–1,4 millió tonna. Fő termőterületek:
- Assam: a világ legnagyobb összefüggő teatermő területe,
- Darjeeling: a „teák pezsgője” (magashegyi fekete tea) terem itt,
- Nilgiri-hegység: aromás, illatos fekete teák hazája.
Kenya: a világ egyik legnagyobb exportőre
Afrikának sem kell panaszkodnia, ugyanis Kenyában az évi termelés 450–500 ezer tonna. A legfőbb termőterületek:
- Kericho,
- Nandi,
- Nyeri,
- Kiambu.
Főként erős, karakteres fekete tea (CTC) készül itt. De nagy teatermesztő ország még Sri Lanka is, amely a magashegyi fekete teáiról híres; Vietnam, ahol olcsó, de erős fekete és zöld teákat készítenek; Törökország, ahol szinte csak fekete teát állítanak elő; valamint Indonézia és Japán is, amelyek igazi zöldtea-nagyhatalmak. Tea tehát van bőven, a kérdés már csak az, melyiket válasszuk?

Kép: canva
Fekete tea, a teák királya
Erős ízvilág és magas koffeintartalom jellemzi, tökéletes megoldás kávé helyett. Előállítása során leszedik a tealeveleket, megfonnyasztják, majd enyhén összetörik őket. Ezt követi az oxidálás, ennek során érik el a tealevelek sötét színüket. Az Earl Grey, az Assam vagy a Darjeeling a legismertebbek, melyek mindegyike más ízvilágot képvisel.
Zöld tea, a legegészségesebb
Az antioxidánsokban gazdag zöld tea gőzölés során éri el tápanyagtartalmát, ugyanis ezzel állítják meg az oxidációs folyamatokat. Így a tea megkapja élénkzöld színét és könnyed növényes ízét. Gyakran ízesítik is őket. A zöld tea legismertebb képviselője a Sencha, a porrá őrölt levelekből készült Matcha, illetve a különleges Gyokuro. A jázminvirágokkal ízesített zöld teát is sokan kedvelik. A jól elkészített, minőségi zöld tea sosem keserű: a zöld teát 70 fokos vízben, néhány percig szabad csak áztatni.

Kép: canva
Fehér tea: a lágyabb ízek kedvelőinek
Finom, virágos aromák jellemzik, jóval lágyabb ízű, mint eddig említett társai. Általában a növény legelső rügyeit használják, amelyek szárítás után enyhén oxidálódnak. Koffeintartalma alacsony, ezért bármikor fogyasztható. Legismertebb változatai a Yin Zhen, amely nagyon finom és visszafogott, a Bai Mu Dan, melynek gyümölcsösebb a karaktere, valamint a Shou Mei és a Gong Mei, melyek földesebb ízvilágúak.
Oolong tea: félúton a fekete és a zöld között
Gazdag ízvilág és borostyánsárga szín jellemzi. A tealevelek csak részlegesen oxidálódnak, így az ízük különösen izgalmas. A tea elkészítése összetett folyamat: fonnyasztás, rázogatás, sodrás, pihentetés, sütés művelete követi egymást. Lehetnek golyóvá és hosszúkás formájúvá sodortak is. Ízviláguk változatos: a virágostól a krémesen át a pörkölt ízekig.

Kép: canva
Pu Erh tea: a fermentált
Az érlelt, részben fermentált tea leginkább a fekete teához hasonlít. Jót tesz neki az idő: az érlelés egyre nemesebbé, ízesebbé teszi. Koffeintartalma magas. Pu-erh a kínai Yunnan tartomány Pu-erh városából származik, és ma is elsősorban ugyanebben a régióban termesztik.
Sárga tea: a különleges
Habár nem olyan ismert, mint az előbbiek, annál értékesebb. Előállítása során édes, lágy ízt „kap”, ám rendelkezik a zöld tea jótékony hatásaival. Feldolgozása hasonlít a zöld teáéhoz, ám a folyamat egy pontján a leveleket halmokba rakják, letakarják vászonnal, és enyhe fermentáció során kisimulnak a zöld tea erőteljes ízei, és inkább a fehér tea lágysága van jelen.

Kép: canva
Vörös tea: a gazdag aromájú
Teljes oxidáción megy keresztül, a végső szárítás levegőn vagy tűz mellett történik. Gazdag ízvilágú, aromás, telt, izgalmas tea. Lehet édesebb ízű, de lehet malátás, kakaós is. Ez attól függ, hogy a növény mely részét használják. Remek reggeli tea.
| Teatípus | Oxidáció | Szín | Íz | Koffeintartalom |
| Fehér | 0–10% | halvány aranysárga | lágy, édes | alacsony |
| Zöld | 0–5% | zöld | friss, növényi | közepes |
| Sárga | 5–10% | aranyos, zöldes | lágy, édesebb | közepes |
| Oolong | 10–80% | borostyánzöld | virágos, gyümölcsös, pörkölt | közepes, magas |
| Pu Erh | érlelt, fermentált | sötét | mély, földes | közepes |
| Fekete | 100% | vöröses, sötét | fűszeres, malátás | magas |
Kiemelt kép: canva


