A Swansea Egyetem egyik hallgatója által tervezett új típusú, újrahasznosítható húscsomagoló tálcával több ezer tonna műanyaghulladékot lehet megtakarítani.
Alaa Alaizoki, aki mérnöki doktori tanulmányokat folytat, olyan hústálcát készített, amely alatt nincs külön nedvszívó műanyag párnázat. Ez az újfajta tálca 100%-ban újrahasznosítható, és lehetővé teszi a fogyasztók számára, hogy az átlátszó műanyagon keresztül minden szögből megnézzhessék a húst.
A hagyományos párnázóanyag a pelenkákhoz vagy az egészségügyi betétekhez hasonlóan működik. A nedvességet magába szívja és géllé alakítja át, amely így nem tud visszaszivárogni a húsba.
Az új tervezés azt teszi lehetővé, hogy a nedvesség a speciálisan erre a célra kialakított lyukakba bejusson, ahonnan visszaszivárogni már nem tud. A csomagolást használat után folyóvíz alatt ki lehet mosni, így a műanyag kémiailag és biológiailag biztonságos, és más háztartási cikkekkel együtt újrahasznosítható.
A technológiát eddig csak az élelmiszercsomagolásban való felhasználásra szabadalmaztatták, de Alaizoki szerint a termék számos más felhasználási lehetőséget is kínálhat. „A fizika az fizika, nem számít, hogy élelmiszercsomagolásról vagy bármilyen más területről van szó” – mondta. „Például a pelenkákban és egészségügyi termékekben is felhasználható lenne, amelyek jelenleg szintén egyenesen a hulladéklerakókba kerülnek, és több ezer évbe telik, mire lebomlanak”.”
Az Egyesült Királyságban jelenleg évente mintegy 800 000 tonna műanyag hulladék keletkezik a húscsomagolásból, ennek a hulladéknak 5-8%-a származik a nedvszívó párnákból.
Forrás (bbc.com)