AZ EU betiltott egy gyakran használt élelmiszer-adalékanyagot
AZ EU betiltott egy gyakran használt élelmiszer-adalékanyagot

Az Európai Bizottság betiltotta a titán-dioxid élelmiszer-adalékanyagként (E171) történő használatát, amelyről tavaly felmerült, hogy rákkeltő lehet. A tilalom hat hónapos átmeneti időszakot követően július elején lép majd életbe – közölte a brüsszeli testület pénteken.

A határozatot a titán-dioxid élelmiszer-adalékanyagként alkalmazásának betiltásáról az uniós tagállamok egyhangúlag támogatták.

Az Európai Bizottság határozata azt jelenti, hogy nyártól a gyártók nem adhatnak hozzá titán-dioxidot az általuk előállított élelmiszertermékekhez.

Az Európai Élelmiszer-biztonsági Hatóság (EFSA) tavaly május elején közzétett szakvéleményében arra a következtetésre jutott, hogy a titán-dioxid a továbbiakban már nem tekinthető biztonságosnak élelmiszer-adalékanyagként.

A titán-dioxidot számos élelmiszer – köztük a pékáruk, szendvicskrémek, levesek, szószok, salátaöntetek és étrend-kiegészítők – fehérre színezésére használják.

(Forrás: index.hu Kép: pexels.com)

Rengeteg fontos információ vár még rád! Nézz szét!

search icon