
Egy független új-zélandi kutatás azt mutatja, hogy lehetséges lehet a karbonsemleges állattartás, sőt a szigetországban már közel járnak hozzá a juh- és marhafarmokon.
A becslések szerint az ország juh- és marhafarmjain a fás növényzet ellensúlyozni tudja az állattartással összefüggő kibocsátás jelentős részét. Az üvegházhatásúgázok kibocsátásának 63-118%-át tudják ellensúlyozni.
Ezzel az új-zélandi marha- és bárányhús az egyik legfenntarthatóbb a világon, az elmúlt 30 évben 30%-kal tudták csökkenteni az ühg-kibocsátást. Ehhez az is hozzájárul, hogy a farmok területén lévő fás területek nagysága a két millió hektárt is eléri.
Az eredmények biztatóak, mert azt mutatják, hogy mértékletes gazdálkodás mellett, a biodiverzitás figyelembevételével nem lehetetlen a fenntartható hústermelés.
A kutatás nemcsak a juh- Ă©s marhatenyĂ©sztĂ©s kibocsátásának jobb megĂ©rtĂ©sĂ©t segĂti elĹ‘, hanem elĹ‘segĂti olyan politikák kialakĂtását, melyek a farmok biodiverzitását erĹ‘sĂtheti.
Dr. Bradley Case, a kutatás vezetője
Az Aucklandi Műszaki Egyetem kutatĂłi a farmok biolĂłgiai sokfĂ©lesĂ©gĂ©nek fenntartása Ă©s az Ĺ‘shonos növĂ©nyzet növelĂ©sĂ©nek Ă©rdekĂ©ben ajánlásokat Ă©s intĂ©zkedĂ©si javaslatokat is megfogalmaztak. Regionális tĂ©rkĂ©pek segĂtsĂ©gĂ©vel pĂ©ldául arra hĂvják fel a gazdák figyelmĂ©t, hogy hol lehet Ă©rdemes az erdőállományt megĂşjĂtani.
Persze Magyarországon nem feltĂ©tlenĂĽl Ă©rdemes a karbonsemleges Ăşj-zĂ©landi hĂşst választani, mert mire idáig szállĂtják, ez a mutatĂł Ă©rvĂ©nytelennĂ© válik.
Forrás: magyarmezogazdasag.hu