Számos olyan zöldség van, melyet egy-egy darabjából újra tudunk nevelni, akár otthon is. A legismertebbek közé például a hagyma és a zeller tartozik, azonban létezik egy egzotikus gyümölcs is, amivel szintén működik az eljárás.
Az ananász őshazájában, Dél-Amerikában a trópusi vidékeken termesztik, innen terjedt el a világ számos táján. Üvegházban akár itthon is termelhető, sőt erre már a 19. században is volt példa. Az Esterházy család kismartoni kastélyához tartozó üvegházban 1830-ban például 400 ananászt szüreteltek.
Ebből következően otthoni körülmények között termésre valószínűleg nem számíthatunk, de ha ügyesek vagyunk, egy szép szobanövényünk még lehet! Ehhez nincs is más teendőnk, mint levágni az ananász tetejét, majd ezt egy megfelelő edény szájára helyezni, amit előzőleg megtöltöttünk vízzel.
Nagyjából egy hét eltetltével megjelennek a gyökerek, újabb pár nap múlva pedig el is ültethetjük a növénykezdeményt. A növény a jó vízelvezetésű földeket kedveli, mint amilyen a bromélia vagy a kaktuszföld, melyeket perlittel is dúsíthatunk.
Ügyeljünk rá, hogy a földje mindig legyen egy kicsit nyirkos, de sosem vizes, mert attól a gyökerek elrohadhatnak. Nyáron akár kültéren is tarthatjuk, a hidegebb időszakokban pedig beltérben nevelhetjük tovább. Bővebb gondozási tanácsokért érdemes felkeresnünk a témával behatóbban foglalkozó oldalt.