



A világ valószínűleg nem tudja tartani a globális felmelegedést egy viszonylag biztonságos minimumon, hacsak nem változtatunk azon, hogyan termesztjük, esszük és dobjuk el az ételünket. Egy a napokban a Science magazinban megjelent tanulmány szerint azonban nem kell mindannyiunknak vegánná válni a klímaváltozás csökkentése érdekében, inkább többféle megoldás alkalmazására van szükség.
Ugyanis ha a világ élelmiszer ellátórendszere nem változtat a működésén, az közel 1,5 billió tonna üvegházhatást okozó gázok kibocsátását vonja maga után az elkövetkező 80 évben. Ez a szinte felfoghatatlan mennyiség többek között a szarvasmarha tenyésztésből, a műtrágyából, a rosszul kezelt talajból és az élelmiszer-hulladékból származik és elég ahhoz, hogy a 2015-ös párizsi éghajlat-változási egyezmény során kitűzött melegedési célt meghaladja.
A cikkben a kutatók öt az élelmiszerrendszerre irányuló beavatkozást vizsgáltak, és kiszámolták, hogy ezekkel mennyire hatékonyan küzdhetünk a klímaváltozás ellen. A brit-amerikai kutatócsoport megállapításai a következők:
Ha csak a felét megtennénk a fentieknek, a szén-dioxid kibocsátás közel 940 milliárd tonnával csökkenne. Ez és a fosszilis tüzelőanyagok kibocsátásának csökkentése, megakadályozhat egy újabb 0,3-0,7 Celsius fokos a felmelegedést, amely összhangban áll a párizsi megállapodás céljával.