Pontosan hogyan járul hozzá a globális felmelegedéshez, ha kidobunk egy karfiollevelet vagy egy csomag töppedt paradicsomot?” – teszi fel a kérdést Lindsey Harrad új könyvében, a Living Plantfully címűben. A kapcsolat sokkal közvetlenebb, mint gondolnánk. A globális élelmiszerpazarlás önmagában az összes üvegházhatású gázkibocsátás 8-10%-áért felelős.
Ha az élelmiszer kárba vész, akkor a termeléséhez szükséges összes erőforrás is elpazarlódik, beleértve a víz- és földhasználatot, az állati takarmányt, a műtrágyákat, a növényvédő szereket, a feldolgozást, a csomagolást, a szállítást, a tárolást és a hűtést. Ha már egyszer megvettük, akkor ehhez még hozzáadhatjuk az üzletbe való utazás, az otthoni hűtés és a főzés személyes hatását. A globális élelmiszerrendszer együttesen az összes üvegházhatású gázkibocsátás egyharmadáért felelős.
Könyvében Harrad azt javasolja, hogy a túlérett paradicsomból készítsünk chutney-t, vagy fagyasszuk le egészben, hogy konzerv helyett a curryhez vagy tésztaszószokhoz adjuk, vagy süssük meg csicseriborsóval, fokhagymával és kakukkfűvel, és tálaljuk kenyérrel.
A paradicsomnak viszonylag magas lehet az üvegházhatású gázkibocsátása, különösen akkor, ha fűtött üvegházakban termesztik vagy légi úton szállítják. Ahelyett, hogy elpazarolnánk a túlérett paradicsomot, inkább fagyasszuk le, ha pedig túl sok van belőle, akkor a chutney a biztos és szuperízletes módja a tartósításnak. Ez a lekvárféle függőséget okoz, és bármilyen sajtos ételhez illik; például sajtos pirítós és grillezett padlizsán mellé.
Egyes receptek szerint a mártások és chutney-k készítésekor meg kell hámozni és ki kell magozni a paradicsomot, de ez nem csak időpocsékolás, hanem élelmiszerpazarlás is. Csak apróra kell vágni, így nem maradnak élvezhetetlenül nagy héjdarabok, a magok pedig amúgy is jó ízt adnak hozzá, miért is hagynánk ki őket? A bennük lévő felesleges víz pedig a főzés során elpárolog.
Chilis paradicsomchutney
Előkészítés 10 perc
Főzés 40 perc
Hozzávalók
1 evőkanál olaj
1 lilahagyma, meghámozva és apró kockákra vágva
1-2 piros chili, ízlés szerint, finomra vágva
1 evőkanál reszelt gyömbér (héjával együtt)
2 gerezd fokhagyma, meghámozva és lereszelve
6 görögszénalevél
1 teáskanál füstölt paprika
Tengeri só
400 g túlérett paradicsom, apróra vágva
150 g finomítatlan cukor
2 evőkanál tamarindpaszta vagy almaecet
Tegyük az olajat egy kis serpenyőben közepes lángra, majd gyakori kevergetés mellett pároljuk meg a hagymát és a chilit, amíg megpuhul. Adjuk hozzá a gyömbért, a fokhagymát, a görögszénát, a paprikát és egy teáskanál tengeri sót, majd további három percig kevergetve pirítsuk.
Keverjük bele a paradicsomot, a cukrot és a tamarindpasztát (vagy ecetet), forraljuk fel, majd vegyük le a hőfokot, és hagyjuk főni körülbelül 30 percig, amíg a felére nem redukálódik. Öntsük sterilizált üvegekbe, zárjuk le és tároljuk a hűtőben. Ha felbontottuk, egy hónapon belül használjuk fel.
Forrás (theguardian)