HarmadfokĂș hƑsĂ©griasztĂĄs lĂ©pett Ă©letbe
HarmadfokĂș hƑsĂ©griasztĂĄs lĂ©pett Ă©letbe

Életbe lĂ©pett az orszĂĄgos tisztifƑorvos ĂĄltal szombat Ă©jfĂ©lig elrendelt harmadfokĂș hƑsĂ©griasztĂĄs. Az elƑrejelzĂ©s szerint a következƑ napokban többfelĂ© 35 Celsius-fok feletti, helyenkĂ©nt akĂĄr 40 Celsius-fok közeli csĂșcsĂ©rtĂ©keket is mĂ©rhetnek Ă©s sok helyen mĂ©g hajnalban is 20 fok felett alakul a hƑmĂ©rsĂ©klet, Ă­rja az MTI.

Az orszĂĄgos tisztifƑorvos akkor rendeli el a legmagasabb, harmadfokĂș hƑsĂ©griasztĂĄst, ha a napi közĂ©phƑmĂ©rsĂ©klet legalĂĄbb hĂĄrom egymĂĄst követƑ napon elĂ©ri vagy meghaladja a 27 Celsius-fokot.

A Nemzeti NĂ©pegĂ©szsĂ©gĂŒgyi Központ (NNK) Ă©s az OrszĂĄgos KatasztrĂłfavĂ©delmi FƑigazgatĂłsĂĄg (OKF) közös közlemĂ©nyĂ©ben a következƑkre hĂ­vja fel az emberek figyelmĂ©t:

  • A nagy melegben fokozottan ĂŒgyeljenek a folyadĂ©kbevitelre.
  • LehetƑsĂ©g szerint 11 Ă©s 15 Ăłra között mindenki hĂșzĂłdjanak ĂĄrnyĂ©kba.
  • A szabadtĂ©ren dolgozĂłk, a szabadtĂ©ri rendezvĂ©nyeken szĂłrakozĂłk bƑ, szellƑzƑ ruhĂĄzattal Ă©s naptejjel vĂ©djĂ©k bƑrĂŒket a leĂ©gĂ©s ellen.
  • A szabadban vĂ©gzett intenzĂ­v fizikai tevĂ©kenysĂ©g, pĂ©ldĂĄul munkavĂ©gzĂ©s vagy hosszantartĂł sportolĂĄs hƑgutĂĄt okozhat, s megfelelƑ kezelĂ©s hiĂĄnyĂĄban akĂĄr Ă©letveszĂ©lyes ĂĄllapot is kialakulhat.
  • Sose hagyjanak gyermeket, ĂĄllatot tƱzƑ napon parkolĂł autĂłban, ilyen idƑben akĂĄr 70 Celsius-fok fölĂ© is emelkedhet a jĂĄrmƱ belsƑ hƑmĂ©rsĂ©klete. Ha valaki napon ĂĄllĂł autĂłban hagyott gyermeket vagy hĂĄziĂĄllatot lĂĄt, akkor hĂ­vja a 112-es segĂ©lyhĂ­vĂłszĂĄmot.
  • A nagy melegben nƑ a szĂ©n-monoxid kialakulĂĄsĂĄnak veszĂ©lye is. Ahol nyĂ­lt Ă©gĂ©sterƱ vĂ­zmelegĂ­tƑt hasznĂĄlnak, ott tanĂĄcsos szĂ©n-monoxid-Ă©rzĂ©kelƑt elhelyezni az ilyen esetek elkerĂŒlĂ©sĂ©re.

Az OrszĂĄgos MeteorolĂłgiai SzolgĂĄlat is több megyĂ©re adott ki elsƑfokĂș figyelmeztetĂ©st. Az orszĂĄgos tisztifƑorvos Ă©s az OrszĂĄgos MeteorolĂłgia SzolgĂĄlat hƑsĂ©g miatti figyelmeztetĂ©sĂ©nek kĂŒlönbözƑ kritĂ©riumai vannak. Ahogy az orszĂĄgos tisztifƑorvos, Ășgy a meteorolĂłgiai szolgĂĄlat is hĂĄrom fokozatot rendelhet el, de utĂłbbi az egyes megyĂ©kre adja ki figyelmeztetĂ©sĂ©t.

A meteorolĂłgiai szolgĂĄlat kedden azt Ă­rta: a nappali felmelegedĂ©s tovĂĄbb erƑsödik. Az elƑrejelzĂ©s szerint szerda hajnalban ĂĄltalĂĄban 10 Ă©s 18 fok között alakul a hƑmĂ©rsĂ©klet, az Ă©szaki völgyekben alacsonyabb, a vĂ­zpartokon, belterĂŒleteken magasabb Ă©rtĂ©keket is mĂ©rhetnek. Napközben tĂșlnyomĂłan felhƑtlen idƑ lesz, csapadĂ©k nĂ©lkĂŒl. A lĂ©gmozgĂĄs gyenge vagy mĂ©rsĂ©kelt marad. A legmagasabb nappali hƑmĂ©rsĂ©klet 32 Ă©s 37 fok között vĂĄrhatĂł.

search icon