5 gyógynövény a vas természetes pótlására
5 gyógynövény a vas természetes pótlására

Nem köztudott, hogy a fáradékonyság, bőrszárazság, hajhullás mögött gyakran áll vashiány. A stressz, a vegetáriánus étkezés, a nagy vérveszteség is okozhat vashiányt. Ismerjük meg Szabó Gyuri bácsi füvesember segítségével azokat a gyógynövényeket, amelyek segíthetnek a vaspótlásban!

SzervezetĂĽnk nem tud vasat előállĂ­tani, kĂĽlsĹ‘ bevitelre szorul, melyet a táplálĂ©kbĂłl fedezĂĽnk. A vas a vĂ©rkĂ©pzĂ©sben, az oxigĂ©n szállĂ­tásában, az izomműködĂ©sben, az immunrendszer működĂ©sĂ©ben játszik fontos szerepet. A vashiány jellegzetes tĂĽnetei a sápadtság, a repedezett bĹ‘r Ă©s ajkak, fáradtság, kimerĂĽltsĂ©g Ă©rzete, fázĂ©konyság, hajhullás, fejfájás, alacsony vĂ©rnyomás, Ă©getĹ‘ Ă©rzĂ©s a nyelven.

Ha nincs elegendĹ‘ vas a szervezetĂĽnkben, annak az egyik oka az egyoldalĂş táplálkozás lehet.

Gátolja a vas felszívódását a fekete és a zöld tea, a kávé, magas magnéziumtartalmuk miatt a teljes kiőrlésű gabonafélék, bizonyos gyógyszerek (például savcsökkentők, zsírcsökkentők).

JelentĹ‘s mennyisĂ©gű vĂ©rvesztesĂ©g (műtĂ©tek vagy erĹ‘s menstruáciĂł) esetĂ©n is fellĂ©phet vashiány. SĂşlyos vashiány akár vĂ©rszegĂ©nysĂ©ghez is vezethet, amelyet már csak komoly beavatkozással lehet gyĂłgyĂ­tani. A bĂ©lflĂłra egyensĂşlyának felbomlása is lehet az ok, ez fellĂ©phet antibiotikumok vagy más gyĂłgyszerek szedĂ©se után, stressz hatására, vagy esetleg egy kiadĂłs fogyĂłkĂşra után. Versenysportot űzĹ‘knek, vegetáriánusoknak Ă©s vegán Ă©trendet követĹ‘knek tanácsos idĹ‘nkĂ©nt ellenĹ‘riztetni a vas jelenlĂ©tĂ©t a vĂ©rben.

TerhessĂ©g alatt Ă©s kisgyermekkorban fokozott a szervezet vas iránti igĂ©nye, ilyenkor mĂ©g jobban kell figyelni a helyes táplálkozásra.

A legtöbb vasat tartalmazó étel a máj, a vörös húsok, a lencse, a szezámmag, a pisztácia, a búzakorpa, a tökmag és a tojássárgája.

A vas felszívódását segíti a C-vitamin, lassítja vagy gátolja a magnézium és a kalcium.

A táplálĂ©kon kĂ­vĂĽl gyĂłgynövĂ©nyek fogyasztásával is vihetĂĽnk vasat a szervezetbe. A következĹ‘ 5 gyĂłgynövĂ©nyt ajánlja SzabĂł Gyuri bácsi leginkább termĂ©szetes vaspĂłtlásra.

Csalán

Komoly vastartalommal bĂ­rĂł gyĂłgynövĂ©nyĂĽnk a csalán, melynek vĂ©rkĂ©pzĹ‘ hatása van, Ă©s fáradĂ©konyság ellen is hatásos. Érdemes rendszeresen fogyasztani, akár megelĹ‘zĂ©skĂ©nt is, heti 2-3 alkalommal. A levĂ©l hatĂłanyagai a vason felĂĽl a hisztamin, a kĂĽlönfĂ©le vitaminok (A-, B-, C-, K-, U-, P-vitamin), a szerves savak, a flavonoid, a kalcium, a kálium. Kovasav- Ă©s szelĂ©ntartalma is kiemelkedĹ‘. MegtalálhatĂł benne a bĂ©ta-karotin is, mely antioxidáns hatása mellett immunserkentĹ‘ is.

CsipkebogyĂł

A C-vitamin segĂ­ti a vas felszĂ­vĂłdását, beĂ©pĂĽlĂ©sĂ©t, ezĂ©rt a magas C-vitamin-tartalmĂş csipkebogyĂłteát is Ă©rdemes akár napi rendszeressĂ©ggel fogyasztani. 5-6 Ăłrás hideg áztatással kĂ©szĂ­tsĂĽk, mert forralás közben lebomlik a C-vitamin. A csipkebogyĂł a vas Ă©s a C-vitamin mellett A-, B1-, B2-, P-, Ă©s K-vitamint Ă©s karotinoidokat, valamint pektint Ă©s szerves savakat is tartalmaz.

Erdei málnalevél

A kellemes Ă­zű, frissĂ­tĹ‘ hatásĂş erdei málnalevĂ©ltea nagyszerű vasforrásunk lehet. Emellett cserzĹ‘anyagot, flavonoidokat, tannint, polipeptideket, A-, B-, C-, D- Ă©s E-vitamint, kalciumot, foszfort Ă©s magnĂ©ziumot is tartalmaz. Folyamatosan, megszakĂ­tás nĂ©lkĂĽl fogyaszthatjuk napi 1-2 csĂ©szĂ©vel, Ă©s akár már gyermekeknek is adhatjuk 6 Ă©ves kor fölött.

Erdei szederlevél

Az erdei szederlevĂ©ltea vastartalmánál fogva segĂ­ti a vĂ©rkĂ©pzĂ©st, Ă©s vĂ©rtisztĂ­tĂł hatásĂş. Talán az idĹ‘sebbek mĂ©g emlĂ©keznek rá, hogy Planta tea nĂ©ven a 60-as Ă©vekig volt forgalomban egy, a fekete teát helyettesĂ­tĹ‘ kĂ©szĂ­tmĂ©ny, mely szederlevĂ©lbĹ‘l kĂ©szĂĽlt. Napi egy-kĂ©t csĂ©szĂ©vel korlátlan ideig ihatĂł. Az erdei szederlevĂ©lben nemcsak vas van, de cserzĹ‘anyagok, tannin, flavonoidok, galluszsav, illĂłolaj, C-vitamin Ă©s szerves savak is gazdagĂ­tják.

Fekete ribizlilevél

A fekete ribizli levelĂ©bĹ‘l kĂ©szĂĽlt tea jelentĹ‘s kalcium- Ă©s vastartalmánál fogva szintĂ©n nagy segĂ­tsĂ©g lehet a vĂ©rkĂ©pzĂ©sben. A hajszálerek vĂ©rkeringĂ©sĂ©t javĂ­tja, az Ă©rgyulladásokat csökkenti.Ez a növĂ©ny nagyon gazdag C-vitaminban, ezenkĂ­vĂĽl sok karotint, B1-, B2- Ă©s E-vitamint is tartalmaz. Teája vese- Ă©s hĂłlyagbántalmak, magas vĂ©rnyomás, valamint reumás Ă­zĂĽleti panaszok esetĂ©n is alkalmazhatĂł, emellett vizelethajtĂł Ă©s izzasztĂł hatásĂş is. A friss termĂ©sbĹ‘l szörpöt is kĂ©szĂ­tenek, melynek szintĂ©n magas a C-vitamin-tartalma.

Forrás: http://gyorgytea.hu/fooldal/5-gyogynoveny-a-vas-termeszetes-potlasara?utm_campaign=20180301&utm_medium=vashiany&utm_source=newsletter

search icon