Az elmúlt években ugrásszerűen megnőtt a hisztamin-intoleranciában szenvedő betegek száma. Cikkünkben a betegség tüneteiről, az ehhez kapcsolódó diétáról, a hisztaminért felelős DAO enzimről és a gyógymódokról is olvashatnak.
A hisztamin-intolerancia, más néven hisztaminózis, magas hisztamin-tartalmú élelmiszerek, ételek fogyasztása után jelentkező vagy a szervezetben felszabadult nagy mennyiségű hisztamin miatt jelentkező tünetegyüttes. Az intolerancia – a táplálékallergiákkal ellentétben – nem jár immunreakcióval, de mindig reprodukálható és a tünetek is nagyon hasonlóak.
A hisztamin egyrészt a szervezetünkben is termelődik, másrészt pedig élelmiszereink is tartalmazzák, vagy felszabadítóként viselkednek, valamint bizonyos gyógyszerek is problémát okozhatnak. A hisztamin az egyik legfontosabb kémiai közvetítő anyag allergiás reakcióknál, és megbetegedéseknél. Mindemellett kisebb mértékben, de további fizikai (pl. sportolás), pszichológiai (pl. stressz) vagy kémiai (pl. hormonok, menstruáció) ingerek is felelősek a hisztamin felszabadulásáért.
Ha a szervezet nem képes megfelelően lebontani a felszabaduló vagy a szervezetbe jutott hisztamint, jelentkeznek a tünetek. Nehezen becsülhető, de egyes tanulmányok szerint a népesség 1-3 százaléka lehet érintett valamilyen szinten a hisztamin-intoleranciára.
Mi a hisztamin?
A hisztamin az immunrendszer által kibocsátott vegyi anyag, egy neurotranszmitter. A hisztamin szó a görög hisztosz (ιστός = szövet) és az ammónia összevonásából származik. Elsősorban az allergiás és egyéb gyulladásos tünetek kiváltásában játszott szerepéről ismert. Ezen kívül más fontos funkcióval is rendelkezik, például az alvás-ébrenlét ciklust és a kognitív funkciókat szabályozza. Receptorai: H1, H2, H3, H4.
A hisztamin-intolerancia tünetei
Magas hisztamin-tartalmú ételek elfogyasztása után már pár órán belül jelentkeznek a tünetek, de gyakran előfordul, hogy a panaszok nem étkezés után, hanem akár napok múlva törnek elő. Ez főleg a hisztamint felszabadító élelmiszerekre igaz, de más egyéb tényezőkre is jellemző, például ha nem friss az étel.
A leggyakoribb tünetek közé tartozik: a bőrpír, a csalánkiütés, az ekcéma, a viszketés, a (migrénszerű) fejfájás, a szédülés, a heves szívdobogásérzés, az orrfolyás, az orrdugulás, a légszomj, a nehézlégzés, a torokfájás, a torokviszketés, a puffadás, a gázosodás, a hasfájás, a görcsök, a hasmenés, a hányinger, a hányás, a szájüreg gyulladása, az alacsony vérnyomás, a szabálytalan vagy gyors szívverés (aritmia), a fájdalmas menstruáció, és a feszültség is.
Mi okozza a hisztami-intoleranciát?
A hisztamin-intolerancia általában bélrendszeri problémából ered. Nagyobb valószínűséggel alakulhat ki hisztamin-intolerancia, ha gyomor-bélrendszeri rendellenességben szenved a beteg. Ilyen például a vastagbélpolip, a felszívódási zavar, az ételallergia, a cöliákia, a Crohn-betegség, vagy a fekélyes vastagbélgyulladás. Hisztamin-intoleranciát okozhat továbbá az irritábilis bél szindróma (IBS), a funkcionális diszpepszia, és a vékonybél-baktériumok túlszaporodása is.
DAO enzim
A deamino-oxidáz enzim (DAO) felelős az élelmiszerekből bevitt hisztamin lebontásáért. A DAO enzim hiánya vagy csökkent aktivitása esetén a lebontás lelassul, a hisztamin felszaporodik a szervezetben, s ez áll az allergiaszerű tünetek hátterében.
Magas hisztamintartalmú élelmiszerek
Mindenekelőtt fontos megjegyezni, hogy a diéta igen összetett, és nem biztos, hogy a magas hisztamintartalmú élelmiszerek, ételek kizárásával megszüntethetők a tünetek. Nem minden hisztamin-intoleráns reagál ugyanúgy, és a tünetek súlyossága sem mindig ugyanúgy reprodukálható. A panaszokat befolyásolhatja a stressz, a hormonális állapot, de még az időjárás is. A diéta szigorúsága függ az egyéni toleranciától és a saját tapasztalatoktól is!
A hisztaminban gazdag élelmiszerek közé tartoznak: az erjesztett élelmiszerek és tejtermékek, mint például a joghurt és a savanyú káposzta. Továbbá az aszalt gyümölcsök, az avokádó, a padlizsán, a spenót, a feldolgozott vagy füstölt húsok, a tartósított halak és a kagylófélék, az érlelt sajtok, a banán, a paradicsom, a búzacsíra, a bab, a papaya, az ananász, a csokoládé, a citrusfélék, a diófélék, különösen a dió, a kesudió és a földimogyoró, ezen kívül az élelmiszer-színezékek és egyéb adalékanyagok, a hal, és a sertéshús.
A DAO termelést gátló italok közé tartozik: az alkohol, a fekete tea, a Mate tea, és a különböző energiaitalok. Sok esetben egyes gyógyszerek is növelhetik szervezetünkben a hisztmin szintet. Ilyenek többek között: az antidepresszánsok, a diuretikumok, a vérnyomáscsökkentők, az opioidok, az izomlazítók, a gyulladáscsökkentő gyógyszerek, és az antibiotikumok is.
Alacsony hisztamintartalmú étrend
Az alacsony hisztamintartalmú diéta során fontos, hogy továbbra is változatos, friss ételeket fogyasszon a beteg, és a szükséges tápanyagokat bevigye a szervezetébe. A következő élelmiszerek alacsony hisztamintartalmúak. Friss hús és csirke, tojás, néhány hal, beleértve a pisztrángot és a szürke tőkehalat. Továbbá a friss gyümölcsök és gyümölcslevek (kivétel a citrusfélék), a friss zöldségek (kivéve a paradicsom, a padlizsán és a spenót), a gyógytea, a gabonafélék és a gabonakészítmények, például a rizs és a kovászos kenyér, ezen kívül a méz, a friss pasztőrözött tej és tejtermékek, és a tejhelyettesítők is, mint amilyen a kecsketej vagy a juhtej.
Hisztamin-intolerancia vizsgálata
A hisztamin-intolerancia fennállását három lépcsőben lehet vizsgálni. Első lépcsőben szükséges az anamnézis felvétele és a klasszikus ételallergia, illetve egyéb, ételallergiához hasonló tüneteket okozó ritka betegségek kizárása. Hisztamin-intolerancia esetén, a DAO szint vizsgálata mindenképpen szükséges. Az alacsony DAO szint valószínűsítheti a hisztamin-intoleranciát. Fontos azonban, hogy a mért eredményeket mindig a klinikai tünetekkel együtt lehet csak értelmezni, és értékelni. Sok esetben további vizsgálatok is szükségesek.
Hisztamin-intolerancia kezelése
Az ételintolerancia kezelése általában a tüneteket okozó ételek vagy italok kerülését jelenti. Ahhoz, hogy tesztelje, mit ehet biztonságosan, néhány hétig ki kell vonni az étrendből a kiváltó okot adó élelmiszereket. Ha ez idő alatt nem jelentkeztek tünetei, akkor elkezdheti egyenként visszavezetni ezeket az élelmiszereket is az étrendjébe. Ha bizonyos ételekre vagy ételkombinációkra kezd el reagálni, másokra viszont nem, akkor csak azokat kerülheti, amelyek reakciót váltanak ki.
Gyógyszerek hisztamin-intolerancia esetén
A betegnek orvosa javasolhat olyan gyógyszereket, amelyek az étkezés megváltoztatásával együtt segíthetnek a tünetek enyhítésében. Ilyen például a H1 és H2 antihisztaminok. Ezek blokkolják a hisztaminreceptorokat a szervezet különböző részein, így a hisztamin nem tudja aktiválni őket.
A H1-hisztamin gátlók közé tartozik a cetirizin, a loratadin és a fexofenadin. Ezek a gyógyszerek általában az allergiás tüneteket kezelik. A H2-gátlók közé tartozik a ranitidin és a famotidin, melyek emésztési tüneteket kezelnek. Hisztamin intoleranciára javasolt gyógyszerek a hízósejt-stabilizátorok is. Ide tartozik többek között a kromolin-nátrium, amely megakadályozza, hogy a hízósejtek hisztamint szabadítsanak fel.
Az antihisztaminok szedése önmagában nem szünteti meg a tüneteket, de az étrend megváltoztatásával kombinálva sokat javíthat a beteg közérzetén.
Fotók: Canva