A szinte bárhol termő kökénynek éppen szezonját éljük. Általában elsétálunk a kékes színű termés mellett, nem is gondolunk rá, milyen finomságok készülhetnek belőle, s mennyire jó hatással van a szervezetre.
A kökény Magyarországon is megtalálható tövises cserje, melynek termése gyógynövény. A kékeslilás színű, apró bogyóra emlékeztető vadgyümölcs szinte bárhol megterem: hegyoldalakban vagy akár napfényes erdők szélein. A kökény – népies nevén kökönye vagy zabszilva – szeptemberben kezd érni. Éretlenül fogyasztva kissé kesernyés, fanyar ízű, de amint megcsípi a dér, érdemes szedni, hiszen ekkor húsa megpuhul, íze pedig édeskéssé válik.
Mi készülhet belőle?
A kökény nemcsak vonzó küllemű termés, de egy kis időt rászánva finomságokat is készíthetünk belőle. A gyümölcs sokoldalúan felhasználható: főzhetünk belőle teát, készíthetünk belőle szörpöt, mártást húsokhoz, lekvárt, de akár likőrt is.
Milyen hatásai vannak?
- magas C-vitamin-tartalommal rendelkezik;
- jótékony hatással bír többek között a szív- és érrendszerre;
- a terméséből készült lekvár nemcsak nagyon finom, de emésztési zavarokra is alkalmas;
- virágjából teát készíthetünk, mely remekül szolgál vízhajtóként, hashajtóként;
- a leveleiből néhányat fél liter vízben forralva, majd a forrázatot megszűrve olyan szájvizet főzhetünk, amely enyhíti a torokfájást, és gyógyítja a megduzzadt mandulákat is;
- a kérgéből készült főzetnek nyugtató hatása van;
- olyan flavonoidokban bővelkedik, melyek csökkenthetik a rákos megbetegedések kockázatát.
Forrás: https://www.femcafe.hu/cikkek/egeszseg/elfeledett-gyogynoveny-kokeny