A héten jelentette be az IKEA, hogy új vállalásokat tesz az általa kínált ételekkel kapcsolatban, és a korábbinál is nagyobb teret enged a növényi alapú ételeknek.
A bútoróriás éttermeiben 2025-re a főételek 50%, és a csomagolt ételek 80%-a növényi-alapú lesz, míg a vörös húsok arányát 20%-ra csökkentik. A változás jegyében több csirkéből, és halból készült étel is az étlapra kerülhet.
Az IKEA azt szeretné, hogy az egészséges és fenntartható döntések egyben a legkívánatosabbak is legyenek, péládul az által, hogy igazán finom növényi ételeket kínálunk. (…) A fenntarthatóbb döntések nem válhatnak kevesek luxusává.
Lena Pripp-Kovac, az Inter IKEA Group fenntarthatósági vezetője.
Az IKEA éttermekben tavaly 680 millió embert szolgáltak ki, így vállalat döntésének komoly hatása lehet. Az áruházlánc több országban, így például hazánkban is elérhetővé tette már korábban is a növényi alapú ételeit. Ilyen például az ikonikus húsgolyó, melynek új, húsmentes megfelelőjének ökológiai lábnyoma csupán 4%-a az eredetinek.
Forrás: vegconomist.com