A biotermékek és az ökológiai gazdálkodás előnyeire hívják fel a figyelmet a biomozgalom képviselői Európa szerte, az őszi napéjegyenlőséggel egyidőben ünnepelt Európai Ökogazdálkodás Napján. Itthon az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet (ÖMKi) hirdetett tudásközvetítő KÉRDEZZ! Felelek online programot, szeptember utolsó hétvégéjén pedig a Kutatók Éjszakáján találkozhatunk személyesen az intézet előadóival.
A szeptember 23-ai Európai Ökogazdálkodás Napja ünnepnap a biomozgalom életében. Ezen a napon az ökológiai termelést méltatjuk, egy olyan fenntartható mezőgazdasági formát, ahol az élelmiszerek előállítása szoros összhangban történik a természettel, fontos a talajtermékenység, a biológiai sokféleség megőrzése, és a haszonállatok jóléte. A napéjegyenlőség idejére meghirdetett Európai Ökogazdálkodás Napja nemcsak az éjszaka és a nappal közötti egyensúlyra, hanem a természettel összhangra törekvő biotermesztés szellemiségére is utal.
Biotermelés Európában és Magyarországon
Az ökológiai termelést népszerűsítő napot tavaly az Európai Bizottság az ökogazdálkodás kulcsszereplőivel, az Európai Parlamenttel és az Európai Tanáccsal közösen indította el.
Az Európai Ökogazdálkodás Napja ideális alkalom, hogy széles körben, a termelőkkel és a vásárlókkal közösen ünnepeljen a bioágazat. Egyúttal lehetőség arra, hogy áttekintsük az eddig elért szakmai eredményeket és a jövőbeli célokat, az érdeklődőket pedig szélesebb körben tájékoztassuk a biotermelés és az egészséges bioélelmiszerek előnyeiről
– mondta Dr. Drexler Dóra, az ÖMKi ügyvezetője, aki egyben az IFOAM Organics Europe (Ökogazdálkodók Európai Szövetsége) alelnöki tisztét is betölti.
Az ökoágazat számos előnyt kínál a jelenlegi krízishelyzetekben: az ökológiai gazdálkodás termelékenysége szélsőséges éghajlati viszonyok esetén is figyelemre méltó. Hazánkban is tartós problémának ígérkezik az aszály, ahol ez a gazdálkodási forma mintegy 30 százalékkal jobban teljesít, mint a hagyományos termelés. Az ökológiai termelés rugalmas ellenállóképessége sokkal nagyobb a kémiai növényvédőszerekre és műtrágyákra alapozott gazdálkodáshoz képest, ez ugyanis kevésbé függ az olyan külső tényezőktől, mint a dráguló műtrágya és kémiai növényvédőszerek, valamint a rövidebb ellátási láncok miatt kevésbé kitett a globális piac hektikusságának.
Az EU-ban a Közös Agrárpolitika (KAP) továbbra is kulcsfontosságú eszköz az ökológiai gazdálkodásra való átállás, valamint az öko szaktanácsadás támogatásában. Az uniós cél, hogy 2030-ra a bioterületek aránya elérje a mezőgazdasági területek egynegyedét. Magyarországon a 10 százalékos területi részarányt célozták meg a szakemberek 2027-ig. Itthon jelenleg a mezőgazdasági művelés alá vont területek 6 százalékán végeznek ökológiai gazdálkodást. A további 4 százalékos növekedéshez pedig minden adott, hiszen 2015 óta több mint duplájára emelkedett a bio művelésű területeink nagysága, 2025-ben pedig újabb ökológiai gazdálkodási pályázat nyílik meg a termelők számára.
KÉRDEZZ! Felelek a jeles naphoz kapcsolódóan
Szeptemberben az ÖMKi naptárában is minden hétre jutott akár több szakmai esemény, ezzel segítve a kutatási eredmények és jó gyakorlatok átadását a gazdáknak és a szakmai partnereknek. A biotermények és -termékek iránt érdeklődő nagyközönség az elmúlt napokban KÉRDEZZ! FELEK programban vehetett részt. Az érdeklődők online felületen keresztül, hét különböző mezőgazdasági témakörben fogalmazhattak meg kérdéseket, amelyekre az ÖMKi szakemberei video üzenetekben válaszolnak. A hasznos KÉRDEZZ! Felelek témákból bárki gazdagíthatja tudását, ha a napokban felkeresi az ÖMKi Facebook oldalát és videótárát.
Tudományfesztivál a Selyemgombolyítóban
Az ökológiai mezőgazdaság élvonalbeli, hazai kutatóintézeteként szeptember utolsó hétvégéjén – a Kutatók Éjszakája programsorozat részeként – az ÖMKi egy estére igazán közel hozza a tudományt az érdeklődőkhöz. Régen még selymet is gombolyítottak abban az óbudai műemlék épületben, ami szeptember 30-án második alkalommal nyitja meg kapuit a nagyközönség előtt. Az ÖMKi munkatársai izgalmas programokkal várják a leendő kutatókat, a laikus érdeklődőket és mindazokat, akiknek fontos, hogy a jövőben fenntartható módon termelt, egészséges élelmiszer kerüljön az asztalukra.
(Forrás és fotók: ÖMKi)