Nappal még süt a nap, este viszont lehűl az idő. Tipikusan az az időszak, amire lehetetlen jól felöltözni, és könnyen bekopogtat egy váratlan nátha. Készítsük fel szervezetünket, de ehhez jó, ha tudjuk, miben van a legtöbb C- vitamin.
Az aszkorbinsav vagy C-vitamin kedvező élettani hatásait már jól ismerjük: erősíti az immunrendszert, növeli a szervezet ellenállóképességét a fertőző és megfázásos betegségekkel szemben. Bár az egyik legismertebb vitaminfajta, néhány dolgot talán rosszul tudunk róla.
10 leggyakoribb kérdés és válasz a C-vitaminnal kapcsolatban
1. Miért van szükségünk C-vitamin bevitelre?
Az emberi szervezet nem képes előállítani ezt a vitamint.
2. Mi történik, ha nem biztosítunk elegendő mennyiséget szervezetünk számára?
Hiánytünetek jelentkezhetnek, mint például vérzékenység, lassú sebgyógyulás, ínysorvadás, fertőzésekre és gyulladásra való fogékonyság.
3. Lehet túlzásba vinni a fogyasztását?
Túladagolni nem lehet, mivel a szervezet számára felesleges mennyiség kiürül a szervezetből, de a túlzásba vitt fogyasztása többek között emésztőrendszeri panaszokat, vesekövet okozhat.
4. Hogyan fogyasszuk a gyümölcsöket és a zöldségeket, hogy a lehető legtöbb C-vitaminhoz jussunk?
Lehetőleg nyersen, ugyanis a legtöbb C-vitamin akkor őrizhető meg, ha elkerüljük a főzést, a sütést és egyéb hőkezelést.
5. Melyik gyümölcsben található a legtöbb C-vitamin?
Az acerola, más néven barbadoszi cseresznye tartalmazza a legtöbb C-vitamint 1677 mg/100g-ot. Második helyen áll a homoktövis (695 mg), ezt követi a csipkebogyó (426 mg).
6. Melyikben a legkevesebb?
100 gramm alma, körte vagy szőlő elfogyasztásával csupán 5 mg C-vitamint viszünk be a szervezetünkbe.
7. Mely zöldségek számítanak a legjobbnak C-vitamin tartalom tekintetében?
100 gramm petrezselyem fűszernövényben 133 mg, a zöld chili paprikában 240 mg C-vitamin van.
8. Melyik zöldségben van a legkevesebb?
Az egyébként hasznos ásványi anyagokban bővelkedő bab, borsó és lencse 0 mg C-vitamint tartalmaz.
9. Mi jelölheti még a jelenlétét az élelmiszerek csomagolásán?
Élelmiszerekhez a következő vegyület formában adható vitaminként: L-aszkorbinsav, nátrium-L-aszkorbát, kalcium-L-aszkorbát, kálium-L-aszkorbát és L-aszkorbil-6-palmitát. Amennyiben „antioxidáns: aszkorbinsav” vagy „antioxidáns: E300” jelölés található az összetevők között, akkor adalékanyag funkcióval rendelkezik az adott termékben.
10. Ételeink tartósítását is lehetővé teszi?
Igen, ugyanis antioxidáns hatással rendelkezik.
forrás: szupermenta.hu