Általában két típusú ember van: aki már november végén felkészült a karácsonyra, és aki még 24-én is aggódva rohangál hozzávalókért, ajándékokért. Ha a második csoportba tartozol, ezek a receptek ki fognak húzni a csávából, ugyanis pillanatok alatt készen vannak!
Korábban nem voltam az a nagy sütisütős típus, aztán egyszer csak megcsapott a háziasszonyok szele, és valamiért állandóan sütni akarok. Pedig borzasztó béna voltam: a tortáim szétcsúsztak, a kekszeim megégtek, a sütijeim kiszáradtak. Aztán biztosan megszállt valami, mert egyszerre csak ügyesedni kezdtem, és egyre finomabb és komolyabb sütiket kezdtem el gyártani. Persze az is lehet, hogy simán csak gyakorlat teszi a mestert. Habár még most sem vagyok egy mestercukrász, a karácsonyi sütim a vörös bársony torta lesz, így merem állítani, hogy már megütök egy erős átlagszintet.
Azonban a karácsony, akármennyire is igyekszik az ember, legtöbbször a kapkodásról, a csúszásról szól. Éppen ezért tiszta szívből javaslom mindenkinek, hogy egyszerű, könnyen elkészíthető recepteket válasszon, különösen, ha vendégváró falatokról van szó.
Bízom benne, hogy a következő 3 recept segít majd azoknak, akik finom, de gyorsan összeüthető sütikre vágynak az ünnepek alatt.
Bababarát mézeskalács
Kezdjük a 0 éves kategóriával, ahol ugyanis már gőzerővel robog a hozzátáplálás, ott biztosan szívesen kínálnád a 0–3 éves korosztályt valamilyen egészséges sütivel. Arról nem is beszélve, hogy a 0–1 év közötti babák nem ehetnek mézet, éppen ezért egy mézmentes, de annál finomabb mézeskalácsreceptet hoztam most.
Hozzávalók:
- 250 g zabliszt
- 2-3 ek mézeskalács-fűszerkeverék
- 150 g cukormentes datolya
- 1 tk foszfátmentes sütőpor
- 100 g olvasztott vaj
- 2-3 ek mogyivaj vagy kesuvaj
- 1 tojás
Így készítsd el!
A datolyákat áztasd be forró vízbe negyed órára! A száraz hozzávalókat keverd össze, majd a datolyát aprítóban krémesítsd, és add hozzá a tojás kíséretében a száraz alapanyagokhoz! Ezután jöhet a vaj. Végül alaposan dolgozd össze a masszát!
Én egy éjszakára a hűtőbe tettem, de ha csak egy órád van, az is untig elég. Ezután nyújtsd ki, de használj lisztet bőven, mert elég ragadós a massza a datolyától. Ezután jöhet a szaggatás, és 10–13 perc alatt 180 fokon készre sül.
Tökmagos–fehércsokis keksz
A keksz az egyik legjobb vállalás, mert azon túl, hogy nagyon finom, pillanatok alatt kész van. Ezzel a tökmagos verzióval biztosan nem lősz mellé, és mindenki imádni fogja!
Hozzávalók:
- 140 g liszt
- 90 g tökmag
- 1 csapott kanál sütőpor
- 130 g vaj
- 50 g barna cukor
- 80 g cukor
- 1 db tojássárgája
- 1 csipet só
- 1 mk vaníliaesszencia
- 60 g fehér csoki
- 1 ek tökmag
Így készítsd el!
Elsőként a lisztet szitáld egy tálba, a tökmagot daráld le egy aprítóban, majd mehet a liszthez a sütőporral együtt. A vajat keverd habosra a kétféle cukorral, a tojássárgájával és a sóval, majd add hozzá a vaníliát is!
A vajas keverékbe mehet a tökmagos liszt, majd alapos keverés után formázz belőle 10–12 golyót! Kissé lapítsd ki őket, majd rakd sütőpapíros tepsire egymástól kb. 5 centire!
A kekszek tetején eloszlathatod a durvára vágott fehér csokit és a tökmagot, végül 180 fokos sütőben kb. 14 perc alatt kisülnek.
Gesztenyés sajttorta
Ha picit több időd van, de továbbra sem tervezel órákig a konyhában robotolni, a sajttorta mindig kiváló választás. A legtöbb háztartásban van hozzá minden. Látványos, finom, és ez a gesztenyés verzió még nagyon ünnepi is.
A recept egy 26 cm-es formához készült.
Hozzávalók:
- 200 g zabkeksz
- 50 g sült gesztenye
- 1 ek barna cukor
- 40 g vaj
- 40 g 100%-os gesztenyemassza
- 500 g natúr krémsajt
- 100 g barna cukor
- 2 csomag vaníliás cukor
- 3 db tojás
- 175 ml tejföl
- 300 g gesztenyemassza
- 2 tk balzsamecet
- 2 ek rumaroma
- 75 g sült gesztenye a tetejére
Így készítsd el!
A gesztenyés sajttorta zabkeksszel indul. Ehhez a kekszet egy aprító segítségével daráld le, morzsold mellé a sült gesztenyét, és add hozzá a cukrot! A vajat és a gesztenyemasszát keverd el, és add a kekszes alaphoz! Kész is a tészta, amit egy sütőpapírral bélelt formába nyomkodhatsz, majd a hűtőbe kerül kb. fél órára.
Eközben elkészülhet a krém, amihez egy robotgépre lesz szükség: a mascarponét és a cukrokat keverd habosra, majd mehetnek hozzá a tojások. A gesztenyemasszába keverd bele a tejfölt, majd egy kis rummal ízesítve mixeld a két anyagot! Jöhet a sütés: ehhez 180 fokra elő kell melegíteni a sütőt. A keksz tetejére kerül a krém, majd a gesztenye. 180 fokon 10 percig, vízfürdőben süsd (a forma alá egy tepsibe mehet a víz, én legalábbis így szoktam).