Kiszáradnak Velence csatornái a száraz tél miatt
Kiszáradnak Velence csatornái a száraz tél miatt

Nem közlekednek a gondolák Velence híres csatornáin az Olaszországot sújtó szárazság miatt. A hetek óta tartó kedvezőtlen téli időjárásból arra lehet következtetni, hogy az ország nyáron újabb aszállyal néz majd szembe.

Velence, ahol általában az áradások jelentenek elsődleges problémát, szokatlanul alacsony árhullámokkal szembesül, ez pedig lehetetlenné teszi a gondolák, vízitaxik, sőt, a mentők közlekedését is.

Az olasz folyók és tavak súlyos vízhiánytól szenvednek

– közölte hétfőn a Legambiente környezetvédelmi csoport.

Olaszország leghosszabb folyójának, a Pónak jelenleg 61%-kal kevesebb a vízhozama, mint az az év ezen időszakában lenni szokott. Tavaly júliusban Olaszország az elmúlt 70 év legsúlyosabb aszályát szenvedte el, ennek következtében szükségállapotot hirdettek ki a Pót övező területeken, amely az ország mezőgazdasági termelésének nagyjából egyharmadát adja.

Vízhiányos helyzetben vagyunk, amely a 2020-2021-es tél óta halmozódik. Az északnyugati régiókban 500 millimétert kell visszanyernünk: 50 napnyi esőre van szükségünk

– idézte Massimiliano Pasqui éghajlatvédelmi szakértőt, a CNR olasz tudományos kutatóintézet munkatársát a Corriere della Sera napilap.

Nyugat-Európa időjárását jelenleg egy anticiklon uralja, amely késő tavasszal megszokott enyhe hőmérsékletet hoz. A legfrissebb időjárás-előrejelzések azonban azt jelzik, hogy az Alpokban az elkövetkező napokban megérkezik a várva várt csapadék és hó.

(Forrás: The Guardian, kiemelt kép: Stefano Mazzola/Getty Images)

search icon