Európában a jelentős csapadékhiány tavasszal gondot okozhat
Európában a jelentős csapadékhiány tavasszal gondot okozhat

Európát február közepéig sokfelé jellemezte jelentős csapadékhiány, ami tavasszal okozhat gondot, amikor megindul a növények fejlődése és több nedvességre lenne szükségük – írta nemzetközi agrometeorológiai elemzésében az Országos Meteorológiai Szolgálat.  

A közlés szerint Európában a január 1. és február 17. közötti időszakot sokfelé jellemezte jelentős csapadékhiány. Az átlagosnál akár 50 százalékkal is kevesebb csapadék hullott a Pireneusi-félsziget egyes részein, Franciaország déli, Olaszország északnyugati részén és Németországban. A Fekete-tenger térségében szintén csapadékhiány van, csakúgy mint Törökországban, annak is főleg a nyugati részén. Ukrajnában és Oroszország európai területének középső és déli területein is a csapadékhiány a jellemző. A gond majd tavasszal jelentkezhet, amikor megindul a növények fejlődése és több nedvességre lenne szükségük – olvasható a közleményben.  

Hozzátették: az északi területek hóhiánnyal is “szembesülnek”, ami miatt tavasszal és nyáron elképzelhető, hogy nem lesz elegendő víz az öntözéshez. Ezzel szemben az átlagos mennyiséget több mint 50 százalékkal meghaladta a lehullott csapadék a Kárpát-medencében, Horvátországban és Szlovéniában. 

Összességében az átlagosnál enyhébb tél jellemezte Európát, a szokásosnál jóval kevesebb volt a hideg napok száma is. Az átlagosnál 2-4 Celsius-fokkal volt enyhébb időjárás ebben az időszakban Hollandiában, Németországban, Közép-Európában, Romániában, Bulgáriában, Kelet-Európa nagy részén, Skandináviában és Törökország keleti részén. A hőmérséklet helyenként 4-6, néhol akár 6-8 Celsius-fokkal is meghaladta ebben az időszakban a sok éves átlagot. Oroszország európai részének északi területein mérték a legnagyobb eltérést, arrafelé 8 Celsius-fokkal volt enyhébb a tél ezen szakasza az átlagosnál. 

Ezzel szemben az átlagosnál kicsit hűvösebb időjárás uralkodott – 0,5-2 Celsius-fokkal a sok éves átlag alatt – a Pireneusi-félszigeten, Franciaország délnyugati, Olaszország déli és Törökország délnyugati részén, valamint Oroszország európai területének keleti vidékén. 

(Országos Meteorológiai Szolgálat)

search icon