A Balaton vízminőségének romlása tönkreteheti a strandolást
A Balaton vízminőségének romlása tönkreteheti a strandolást

Tóth Viktor, a Balatoni Limnológiai Kutatóintézet főmunkatársa szerint akár 10-15 éven belül annyira elromolhat a Balaton vízminősége, hogy lehetetlenné válik benne a fürdés.

Az infostart.hu-n megjelent riportban a szakember a Balaton rövidtávú jövőjéről beszél. Mint mondja, jelenleg a tó vízállása csupán 4%-kal van a maximális vízszint alatt, azonban a megemelkedő hőmérsékletnek, illetve a fokozódó párolgásnak köszönhetően a következő hónapokban akár 20-30 centiméterrel is alacsonyabb lehet a vízszint.

Tóth Viktor hosszútávú becsléseket nem nagyon mer vállalni, mert a tó jövőjét számos körülmény összhatása határozhatja meg. Ezzel együtt azt mondja, hogy a „legpesszimistább eshetőség az, hogy 10-15 éven belül annyira elromlik a tó vízminősége, hogy lehetetlenné válik benne a fürdés”.

A Balatoni Limnológiai Kutatóintézet főmunkatársa hozzátette, hogy a probléma alapvetően az, hogy az utóbbi évtizedekben túlstabilizálták a tó vízszintjét.

A szakember arra is kitér, hogy ezt elsősorban a gazdasági és turisztikai érdekek vezérelték. A tó biológiai egyensúlyát a változtatások nem szolgálták. Mint mondja, „az elmúlt 10-15 évben az éves balatoni vízszintingadozás 10%-ék alatti volt, míg a hetvenes évek előtti időszakban volt, amikor éves szinten akár 30-40%-ot is csökkent vagy nőtt a vízszint.”

Tóth Viktor szerint végső soron a természet alkalmazkodni fog majd a szabályozott vízszinthez, de biológiailag nem a mostani a természetes állapot. A szakember azt is megjegyezte, hogy a legfontosabb a tó természetes vízforgalmának fenntartása.

search icon