A British Airways lát fantáziát a hidrogénalapú repülésben
A British Airways lát fantáziát a hidrogénalapú repülésben

A British Airways partnerségre lépett a ZeroAvia nevű kaliforniai startuppal, mely hidrogénüzemű repülőgépek fejlesztésével és gyártásával foglalkozik.

Több nagybefektető is támogatja a projektet, melynek keretében 2023-ig terveznek kifejleszteni egy zéró kibocsátású, 19 utas szállítására képest turbólégcsavaros gépet.

Val Mftakhov, a ZeroAvia CEO-ja szerint több légitársaság is tervezi a gépeik beszerzését a jövőben. A vezető szerint a legtöbb piaci szereplő kezd ráébredni arra, hogy a nagyszabású, nulla kibocsátású kereskedelmi repülés csak a hidrogénalapú technológiákkal képzelhető el. A cég az új partnerség révén együtt dolgozhat a British Airways szakértőivel azon, hogy a hidrogénmeghajtás integrálható legyen a jövő légiflottáiba.

A ZeroAvia jelenlegi legfejlettebb erőforrásával felszerelt géppel nemrég bemutató repülést is végeztek. A cég szerint a Piper Malibu kasztnijába épített motorjukkal a repülőgép akár 500 mérföld megtételére is képes.

A British Airways elkötelezett a fenntartható jövő mellett, és 2050-re el fogja érni a zéró emissziót

-mondta Sean Doyle, a British Airways vezérigazgatója

A brit légitársaság ehhez rövidtávon a működési hatékonyság növelését és a kibocsátás elnyelők telepítésével való ellensúlyozását tervezi, közép és hosszútávon pedig a fenntartható repülőgép-üzemanyagok fejlesztése mellett a ZeroAvia megoldásához hasonló technológiákba terveznek befektetni.

Rengeteg fontos információ vár még rád! Nézz szét!

Forrás: aviationtoday.com

search icon