A Coca-Cola azt állítja, hogy karbonsemlegessé válik 2040-ig
A Coca-Cola azt állítja, hogy karbonsemlegessé válik 2040-ig

A legnagyobb műanyagszennyezők egyikének számító, zömmel cukros üdítőitalairól ismert vállalat tegnap bejelentette, hogy 2040-ig a teljes értéklánca karbonsemlegessé válik.

A Coca-Cola HBC tájékoztatása szerint 2030-ig 25%-al, a következő évtizedben pedig további 50%-al csökkentik az üvegházhatású gázokból keletkező közvetlen és közvetett kibocsátást a teljes értékláncon belül.

A célkitűzések elérése érdekében 2025-ig 250 millió eurót fektetnek be olyan kezdeményezésekbe, amelyek nyomán jelentősen kevesebb üvegházhatású gázt bocsájtanak majd ki a vállalat működése során. Az energiahatékonyság folyamatos javításával és innovációkkal, a 100%-ban megújuló villamos energiára és alacsony szén-dioxid-kibocsátású energiaforrásokra való átállással csökkentik a szén-dioxid-kibocsátást a közvetlen működésben – írja az MTI.

A cég egyébként régóta a környezetvédők célkeresztjében van, ugyanis a világ egyik legnagyobb műanyagszennyezőjének számítanak, ezen pedig több megnyilatkozásuk szerint nem is igen akarnak változtatni. Ehelyett gyakran élnek a greenwashing eszközével. Ilyen volt például a tavaly nagy sajtóeseménnyel beharangozott, hazánkban is tesztelt papírpalackos üdítőjük, mely valójában műanyagba volt csomagolva, amelyet bevontak papírral. Nagyon bízunk benne, hogy mostani bejelentésük nem a zöldnek látszani, hanem a zöldnek lenni jegyében született.

A vállalat olyan, a csomagolások körforgását támogató technológiákba fektet be, amelyek jelentősen csökkentik az ezzel járó szén-dioxid kibocsátást. Ez a vállalás például az újrahasznosított PET alapanyag mennyiségének növelésével, a csomagolásmentes és újratölthető csomagolási alternatívák bevezetésével, valamint a műanyag alapanyag másodlagos csomagolásokból történő eltávolításával valósulhat meg.

A tervek között szerepel, hogy a Coca-Cola energiatakarékos és környezetbarát hűtőberendezéseket biztosít vevőpartnereinek, csökkenti a mezőgazdasági alapanyagokból származó üvegházhatású gázok kibocsátását, a „Zöld flotta” program bevezetésével pedig alacsony vagy zéró szén-dioxid-kibocsátású alternatívákra vált.

search icon