A felgyorsult erdőirtás miatt élesen emelkedik a szénkibocsátást Délkelet-Ázsiában

A felgyorsult erdőirtás miatt élesen emelkedik a szénkibocsátást Délkelet-Ázsiában
A felgyorsult erdőirtás miatt élesen emelkedik a szénkibocsátást Délkelet-Ázsiában

A Leeds-i Egyetem kutatói szerint példátlanul nőtt a szénkibocsátás az egyre nagyobb mértékű erdőirtás miatt Délkelet-Ázsiában, ahol már a korábban védettebbnek számító hegyvidéki esőerdőket is elkezdték nagy mértékben kivágni.

A térségben évente mintegy 3,22 millió hektárnyi erdőt vágtak ki a mezőgazdaság intenzifikálására 2001-2019 között, ami miatt évente több mint 400 millió köbtonna szén került a légkörbe. Az erdőirtás egyre inkább a magasabban fekvő, meredekebb hegyoldalú térségekbe helyeződik át – írták a kutatók a Nature Sustainability folyóiratban megjelent tanulmányukban.

A síkságokon elterülő trópusi erdőket már kivágták a mezőgazdaság számára Délkelet-Ázsiában. A múltban a hegyvidéki erdőket megkímélték, mivel a meredek lejtők és a nagy tengerszint fölötti magasság miatt az erdőirtás bonyolult művelet volt.

–mondta Dominick Spacklen professzor, a tanulmány társszerzője.

A most megjelent tanulmányból kiderül, hogy az erdőirtás áthelyeződött a hegyvidéki térségekbe, ráadásul a vizsgált időszakban fel is gyorsult, ez pedig igen aggasztó fejlemény, hiszen Délkelet-Ázsiában van a világ trópusi hegyvidéki erdőinek mintegy fele. A műholdas adatok elemzéséből kiderült, hogy a térségben évente kivágott 3,22 millió hektárnyi erdő mintegy 31 százalékát a hegyekben irtották ki.

Ezekben a hegyvidéki erdőkben páratlanul gazdag a biodiverzitás, és létfontosságúak a széntárolásban, ezért aggasztó, hogy az erőirtás határai egyre magasabbra tolódnak. Elvesztésük nagy csapás a természetre és felgyorsítja a klímaváltozást.

–magyarázta Spacklen

A kutatók kimutatták, hogy miközben a 2000-es években a szénveszteség nagy része a síkságokon végzett erdőirtás következménye volt, például Indonéziában, a 2010-es években a hegyvidéki térségekben nőtt jelentősen a szénveszteség, különösen Mianmarban és Laoszban.

Rengeteg fontos információ vár még rád! Nézz szét!

(MTI/Greendex)

search icon