A felmelegedés nélkül kevesebb lenne az árvíz Dél-Afrikában
A felmelegedés nélkül kevesebb lenne az árvíz Dél-Afrikában

Egy frissen megjelent tanulmány azt állítja, hogy a globális felmelegedés miatt ma kétszer valószínűbbek az olyan pusztító áradások, melyekre áprilisban több példa is volt.

Áprilisban az ország keleti felében található Durban környékén 435 ember vesztette életét az áradásokban, több tízezren hajléktalanná váltak, az anyagi kár pedig a fél milliárd dollárt is meghaladja. A katasztrófális esemény többek között utakat tett tönkre és megrongálta Afrika legforgalmasabb kikötőjét is.

A World Weather Attribution csoport kutatói a rendelkezésre álló időjárási adatok segítségével egy szimulációban összehasonlították a mai éghajlatot az 1800-as évek végi éghajlattal, amikor a világ átlaghőmérséklete még mintegy 1,2 Celsius-fokkal hűvösebb volt.

Az eredmények azt mutatták, hogy mostanihoz hasonló szélsőségesen heves esőzések a mai körülmények között nagyjából 20 évente be fognak következni. Ráadásul amikor ezek a felhőszakadások bekövetkeznek, várhatóan 4-8%-kal hevesebbek lesznek, mintha nem következett volna be az ember okozta globális felmelegedés.

A globális felmelegedés nélkül egy ilyen esemény csak 40 évente egyszer fordulna elő, azonban az üvegházhatású gázok kibocsátása következtében körülbelül kétszer olyan gyakori lett.

Friederike Otto, a londoni Imperial College kutatója szerint az időjárási eseményeknek az éghajlatváltozáshoz való hozzárendelése trükkös dolog, mert leginkább csak valószínűségeket állapíthatnak meg, és sok a bizonytalan tényező. A módszer ezzel együtt mégis igen fontos és hasznos módszere a klímaváltozás hatásainak jobb megértéséhez. Már csak azért is, mert ahogy a kutató mondja, a tanulmányuk megmutatja, hogy manapság egy adott évben 5% a valószínűsége egy múlt havihoz hasonló esemény bekövetkezésének, szemben a globális felmelegedés nélküli 2,5%-kal. (Reuters)

search icon