A felszín alatti víz lehet a megoldás a zöld fűtésre és hűtésre
A felszín alatti víz lehet a megoldás a zöld fűtésre és hűtésre

Egy új tanulmány szerint a felszín alatti víz felhasználásával 40 százalékkal lehetne csökkenteni a földgáz- és villamosenergia-fogyasztást az Egyesült Államokban. Az ATES-nek (aquifer thermal energy storage – felszín alatti hőenergia tárolása és hasznosítása) nevezett megközelítés segíthet a szélsőséges időjárási események okozta áramkimaradások megelőzésében is.

Szükségünk van a nap- és szélenergia megfelelő tárolására. Azon gondolkodtunk, hogy vajon van-e lehetőség a geotermikus energiatárolásra, mivel a fűtés és hűtés az épületek energiaigényének túlnyomó részét képezi – mondta a tanulmány egyik szerzője, A.T.D Perera.

A kutatók szerint az ATES segítségével hatalmas mennyiségű energia tárolható, méghozzá hosszú ideig. Ennek eredményeképpen a fűtési és hűtési energiaigényt a szélsőségesen meleg vagy hideg időszakokban úgy lehet kielégíteni, hogy az nem ró további terhet a hálózatra, így a városi energiainfrastruktúra hatékonyabbá válik.

Az ATES a természetben előforduló  felszín alatti vizeket használja az épületek fűtésére és hűtésére felhasználható energia tárolására. A szél- és napenergiával párosítva az ATES a hőmérsékletszabályozás szén-dioxid-mentes lehetőségévé válik. 

A tanulmányról bővebben a itt olvashat: Lawrence-Berkeley-National-Laboratory

(Forrás: enn)

search icon