A Föld szemetet kap karácsonyra
A Föld szemetet kap karácsonyra

Míg az emberek ajándékokat kapnak karácsonyra, bolygónk sajnos csak szemetet. Az ünnepek táján világszerte nagy mértékben emelkedik a szemetesbe kerülő hulladék mennyisége, melynek igen jelentős részét a csomagolóanyagok jelentik.

Az Egyesült Államokban 25%-al több hulladék keletkezik Hálaadás és Újév között, mint az év bármely más időszakában, ez pedig 25 millió tonna többlet hulladékot jelent az ország számára. Ha minden amerikai család csak 3 ajándékot csomagolna újrahasznosított anyagba, azzal elegendő papírt takarítana meg 45 000 futballpálya lefedéséhez.

A jelenség azonban világszerte problémát jelent, ráadásul tovább ront a helyzeten az is, hogy a pandémiás helyzet és a korlátozások miatt az idei évben az ajándékok beszerzésétől a karácsonyi nagybevásárlásig szinte minden a digitális térben zajlik, ami az általában feleslegesen nagy és legtöbbször nem környezetkímélő csomagolásoknak köszönhetően tovább növeli a hulladék mennyiségét.

Hazánkban is érvényesülnek a minták, a sok éves átlag alapján a karácsony és szilveszter közötti időszakban 15%-kal nő a papírhulladék mennyisége, ez pedig idén biztosan ennél is jóval magasabb lesz.

(…) kiemelten fontos, hogy a gyártók mellett a fogyasztók is a környezetbarát csomagolásokat keressék, azaz azokat a termékeket válasszák, amelyek fenntartható csomagolásban kerülnek a piacra, rendeléskor pedig, ha van rá lehetőség, környezetkímélő csomagolást válasszunk a kiszállításhoz. A hullámkarton – amit ma már rengeteg vállalat előnyben részesít a csomagolásnál és a szállításnál – teljes mértékben környezetbarát és újrahasznosítható, így nagy számban sem szennyezi a környezetet.

–mondta Miklós Zsolt, a Rondo Hullámkartongyártó Kft. ügyvezetője.

A plasztik csomagolásokból évente mintegy 315 500 tonna keletkezik Magyarországon, ezért is fontos, hogy amikor csak lehet, a fenntartható csomagolóanyagokat válasszuk, legyen szó az ajándékozásról, a dekorálásról, vagy az online rendelésekről, és gyűjtsük szelektíven a szemetet, hogy ami arra alkalmas, visszakerülhessen a körforgásba.

A szelektív gyűjtés természetesen a környezetbarát csomagolóanyagok esetében is fontos, hiszen újrahasznosításuk válnak igazán fenntarthatóvá.

Rengeteg fontos információ vár még rád! Nézz szét!

search icon