A foltos hiénák a klímaváltozásra reagálva módosítják táplálkozásukat

A foltos hiénák a klímaváltozásra reagálva módosítják táplálkozásukat
A foltos hiénák a klímaváltozásra reagálva módosítják táplálkozásukat

A foltos hiénák alkalmazkodni tudnak ahhoz, hogy a vándorló zsákmányállatoknak csökken a jelenléte a területükön az éghajlatváltozás miatt.

Ez a nemrégiben megjelent tanulmány legfontosabb eredménye. A németországi Leibniz Institute for Zoo and Wildlife Research (Leibniz-IZW) és a franciaországi Centre for Functional and Evolutionary Ecology (CEFE) kutatócsoportja a tanzániai Serengeti Nemzeti Parkban található hiéna-klánok területén a csapadék mennyisége és a vándorló növényevők jelenléte közötti kapcsolatot vizsgálta.

A három évtizedet felölelő megfigyeléseken alapuló adathalmaz segítségével kimutatták, hogy az éves csapadékmennyiség jelentős növekedése ebben az időszakban megfelezte a hiénaklánok területén belül a vándorló csordák jelenlétét, de ez nem érintette a nőstény hiénákat abban, hogy hozzáférjenek zsákmányukhoz és sikeresen szoptassák kicsinyeiket. Ez arra utal, hogy a hiénák táplálékkereső viselkedése nagyfokú képlékenységet mutat a változó környezeti feltételek hatására.

Alapvető fontosságú annak megértése, hogy a különböző ökoszisztémákban élő állatok milyen mechanizmusokkal és milyen mértékben képesek ellenállni az éghajlatváltozásnak. A csapadék időbeni és mennyiségi változásai megváltoztathatják a növényzet növekedését és ezáltal a vándorló növényevők, például a gnúk és a síkvidéki zebrák eloszlását a kelet-afrikai Tanzániában található Serengeti ökoszisztémában. Az éghajlatváltozás így végső soron befolyásolhatja a ragadozók, például a pettyes hiénák számára jövedelmező táplálkozó területek elhelyezkedését. A nemrégiben megjelent tanulmányból kiderül, hogy szerencsére a pettyes hiénák a területükön élő vándorló zsákmányállatok jelenlétének változásaihoz tudják igazítani táplálkozási viselkedésüket.

Forrás (enn.com)

search icon