A globális energiaválság felgyorsította a megújuló energiaforrások telepítését
A globális energiaválság felgyorsította a megújuló energiaforrások telepítését

A globális energiaválság a megújuló energiaforrások telepítésének ugrásszerű felgyorsulását eredményezi a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) jelentése szerint. Mint írták, a teljes kapacitásnövekedés a következő öt évben világszerte csaknem megduplázódik, eközben megelőzi a szenet, mint a villamosenergia-termelés legnagyobb forrását, valamint segít életben tartani a globális felmelegedés 1,5 Celsius-fokra való korlátozásának lehetőségét.

Az ukrajnai háború okozta energiabiztonsági bizonytalanság arra ösztönözte az országokat, hogy egyre inkább a megújuló energiaforrások, például a nap- és szélerőművek felé forduljanak, hogy csökkentsék az importált fosszilis tüzelőanyagoktól való függőséget. A megújuló energiaforrások globális kapacitása a 2022-2027 közötti időszakban várhatóan 2 400 gigawattal fog növekedni, ami megegyezik Kína teljes jelenlegi villamosenergia-kapacitásával – olvasható az IEA által az ágazatról készített Renewables 2022 című éves jelentés legújabb kiadásában.

A jelentés szerint a megújuló energiaforrások a következő öt évben a globális villamosenergia-bővülés több mint 90%-át teszik majd ki, és 2025 elejére a szenet megelőzve a világ legnagyobb villamosenergia-forrásává válnak.

A megújuló energiaforrások már eddig is gyorsan terjedtek, de a globális energiaválság egy rendkívüli új, még gyorsabb növekedési szakaszba léptette őket, mivel az országok igyekeznek kihasználni energiabiztonsági előnyeiket. A világ a következő 5 évben annyi megújuló energiát fog felhasználni, mint az előző 20 évben

– mondta Fatih Birol, az IEA ügyvezető igazgatója.

A szél- és napenergia még gyorsabb elterjedését lehetne elérni, ha az EU tagállamai mihamarabb végrehajtanának egy sor szakpolitikai intézkedést, ideértve az engedélyezési határidők egyszerűsítését és csökkentését, az aukciós tervek javítását és az aukciós menetrendek jobb átláthatóságát, valamint a napenergia támogatására szolgáló ösztönzőrendszerek javítását.

Európán kívül a megújuló energiaforrásokból előállított energia következő öt évre vonatkozó növekedési ütemének gyorsítását Kína, az Egyesült Államok és India is ösztönzi. A közelmúltban elfogadott 14. ötéves tervének eredményeként a 2022-2027 közötti időszakban várhatóan Kína adja majd a világ új megújulóenergia-kapacitásának közel felét. Eközben az USA inflációcsökkentő törvénye új támogatást és hosszú távú kilátásokat biztosított a megújuló energiaforrások bővítéséhez az Egyesült Államokban.

Az IEA jelentése szerint a 2022-2027 közötti időszakban a globális napelemes kapacitás csaknem megháromszorozódik, a globális szélenergia-kapacitás az előrejelzési időszakban majdnem megduplázódik, a növekedés egyötödét a tengeri projektek adják. A szél- és napenergia együttesen a következő öt évben a megújuló energiaforrásokból származó kapacitás több mint 90%-át teszi majd ki.

A bioüzemanyagok iránti teljes globális kereslet a 2022-2027-es időszakban 22%-kal fog növekedni. Az Egyesült Államok, Kanada, Brazília, Indonézia és India teszi ki a bioüzemanyag-felhasználás várható globális bővülésének 80%-át, és mind az öt ország átfogó politikával támogatja a növekedést.

A jelentés egy olyan gyorsított esetet is felvázol, amelyben a megújuló energiaforrásokból előállított energia kapacitása a fő előrejelzésen felül további 25%-kal nő. A megújuló energiaforrások gyorsabb növekedése közelebb vinné a világot ahhoz az útvonalhoz, amely 2050-re lehetővé teszi a nettó nulla kibocsátás elérését, ami egyenlő esélyt kínál a globális felmelegedés 1,5 °C-ra való korlátozására.

(Forrás: iea.org)

search icon