A gyapotnemesítők a genetika segítségével tehetik fenntarthatóbbá ezt a növényt

A gyapotnemesítők a genetika segítségével tehetik fenntarthatóbbá ezt a növényt
A gyapotnemesítők a genetika segítségével tehetik fenntarthatóbbá ezt a növényt

A gyapotnövényből származó termékek számos, az emberek által naponta használt tárgyban, például a farmerben, ágyneműben, papírban, és a gyertyákban is megjelennek.

Az Egyesült Államokban a gyapot évi 7 milliárd dollár értékű növény, amelyet Virginiától Dél-Kaliforniáig 17 államban termesztenek. Napjainkban azonban veszélybe került az előállítása.

A világ három legnagyobb termelője, India, Kína és az Egyesült Államok földjein termesztett gyapotnövények nagyon egyező módon nőnek, virágoznak és hoznak gyapotrostot. Ez azért van, mert genetikailag rendkívül hasonlítanak egymásra.

Ez akár jó is lehet, mivel a nemesítők kiválasztják a legjobban teljesítő növényeket, és keresztezéssel minden generációban jobb gyapotot állítanak elő. Ha az egyik fajta a legjobb minőségű rostot termeli, amely a legjobb áron értékesíthető, a termelők kizárólag ezt a típust fogják ültetni. De sok évnyi ilyen ciklus után a termesztett gyapot mindig ugyanolyan lesz: nagy hozamú, és a gazdák számára könnyen betakarítható, de a betegségek, a szárazság vagy a rovarok által terjesztett kórokozók elleni küzdelemre teljesen felkészületlen.

A lehetséges megoldás a problémára a tenyésztés és a génmódosítás keresztezésében rejlik.

Forrás (enn.com)

search icon