A gyáriparban látja a klímacélok elérésének egyik legnagyobb akadályát Bill Gates
A gyáriparban látja a klímacélok elérésének egyik legnagyobb akadályát Bill Gates

“Ez az az ágazat zavar engem a legjobban” – mondta Gates a Reutersnek adott videointerjúban a “Hogyan lehet elkerülni az éghajlati katasztrófát” című könyvének ezen a héten való megjelenése előtt.

“Ez a szektor nyugtalanít leginkább.” – mondta Gates a Reutersnek adott videointerjúban, melynek apropójául a “How to Avoid a Climate Disaster”, azaz “Hogyan kerüljük el a klímakatasztrófát” című könyvének a napokban esedékes megjelenése szolgált.

Jelenleg nem létezik mód acél vagy cement gyártására üvegházhatású gázok kibocsátása nélkül, Gates azonban sem a kormányok, sem a befektetők részéről nem lát erős törekvést a probléma megoldására.

Pedig a probléma jelentőségét mi sem mutatja jobban, mint hogy a cement és az acél gyártásával járó károsanyag-kibocsátás az üvegházhatást okozó gázok globális kibocsátásának nagyjából egyharmadát teszi ki. Ezzel tehát szennyezőbb, mint a közlekedési- vagy az energiaszektor, amelyekre viszont mind a politikában, mind a beruházások területén sokkal nagyobb figyelmet fordítanak. A gyártószektor pedig növekedési pályán áll a globális népesség emelkedése és az országok fejlődése miatt.

Gates a további kutatások és az innováció szorgalmazását tervezi a novemberi glasgow-i ENSZ klímakonferencián. “Az ötlet az, hogy az innováció és K+F napirendre kerüljön… nem csak a könnyű dolgok.”

(Reuters)

search icon