A háború 40%-os áremelést hozott a mezőgazdaságunknak
A háború 40%-os áremelést hozott a mezőgazdaságunknak

Az orosz-ukrán háború nem csak a gáz árában érződik. A mezőgazdaságot külön sújtja, ennek okán átlagosan 40%-os áremelkedés történt. De van olyan tétel, aminek az ára több, min 100%-kal nőt.

Az háború és az arra adott lépések jelentősen megváltoztatták az életünket. A gáz ára tízszeresére, az áramé pedig háromszorosára emelkedett, ami természetesen minden szektorra kihat. De a mezőgazdaságot más, a háborúhoz kapcsolódó okok is bombázzák.

Mind Oroszország, mind Ukrajna a háború kitöréséig a gabonafélék, a búza, a kukorica, az olajos magvak (különösen a napraforgó) és a műtrágya jelentős exportőre volt. Ezt kiegészítve az energiaár-robbanással alátámasztja a legfontosabb mezőgazdasági termékek és inputanyagok árának erőteljes emelkedését. Magyarországon azonban az uniós tagállamok átlagánál nagyobb mértékben növekedtek az árak, csak Litvánia és Észtország előzi meg hazánkat ezen a téren. Ez annak fényében különösen aggasztó, hogy az első negyedévben Magyarország még az uniós középmezőnyhöz tartozott az áremelkedések terén.

Mezőgazdasági befektetések és mezőgazdasági termények árainak alakulása az Unióban
forrás: Eurostat
2021 és 2022 második negyedévei között 40-kal nőttek a befektetési és a terményárak hazánkban. Ezzel dobogósak vagyunk az EU-ban.

Műtrágya ára 116%-kal, a takarmányé 38,9%-kal nőtt

Jelentős áremelkedés volt tapasztalható a műtrágyák és talajjavító szerek esetében, amelyeknek 116%-kal emelkedett az ára. Valamint az energiánál és a kenőanyagoknál, ahol 61-61%-os növekedés volt tapasztalható.

Különösen nagy, 68%-os áremelkedés volt a gabonaféléknél, de az olajos magvak és olajos gyümölcsök árai is 59%-kal nőttek meg, a tojás előállítása pedig 45%-kal drágult meg.

A KSH adatai is azt mutatják, hogy a mezőgazdasági termelői árak szintje 40,3%-kal nőttek 2022 első fél évében az előző év azonos időszakához viszonyítva. A növényi termékek termelői ára 44,2%-kal, az élő állatok és állati termékek ára 31,5%-kal emelkedett a 2021. első félévi szinthez képest. Ugyan így a növényvédelem ára is 16,7%-kal emelkedett, takarmányok ára pedig 38,9%-kal.

Ezeket a tényeket ismerve, valóban készülnünk kell az 1000 Ft-os kenyérárra.

forrás: www.agrarszektor.hu

search icon