A hőhullámok nem várt hatással vannak a madárfészkekre
A hőhullámok nem várt hatással vannak a madárfészkekre

Néhány madár már adaptálódott a sivatag perzselő, száraz környezetében való élethez, de még a sivataghoz alkalmazkodott madarak sem bírják az olyan szélsőséges hőmérsékleteket, mint amilyenek a hőhullámok idején tapasztalhatók.

2017 februárjában egy nagyobb tanulmány részeként Simon Griffith, az ausztráliai Macquarie Egyetem munkatársa és csapata több száz zebrapinty fészekaljat látogatott meg, hogy ellenőrizzék azok állapotát. A kontinensen épp akkor volt nyár, sőt egy nagyobb hőhullám is lecsapott, így a levegő maximális hőmérséklete tartósan 40 °C fölött volt. A felkeresett fészekaljak közül csak néhány volt elfoglalva, a kutatók pedig egy digitális tojásmonitor segítségével időről időre megvizsgálták, hogy az aktív fészekben lévő embrióknak van-e szívverésük. A szakemberek a hőhullám előtt még tapasztaltak szívverést, majd a két-három napos hőség után, amikor ismét ellenőrizték a tojásokat, a szívverés már leállt. A 25 tojásfészekből 23 nem kelt ki, 100 tojásból pedig mindössze kettő kelt ki. Mindkét fióka később elpusztult.

Az, hogy elvesztették ezeket a tojásokat, nem jelentett nagy problémát a zebrapinty számára, de úgy gondoljuk, hogy ez egyfajta figyelmeztetés. A zebrapinty jól alkalmazkodott a hőséghez, és ha elveszíti a tojásait, az valószínűleg azt jelenti, hogy sok más madár is elvesztette a tojásait, amelyeket nem vizsgáltunk.

mondta Griffith.

Mivel a zebrapinty gyakori madár, amely néhány hetente képes szaporodni, a visszaesés nem volt nagy hatással a populációra, viszont más, ritka madarak nem lehetnek ilyen szerencsések, különösen mivel a hőhullámok egyre gyakoribbá, szélsőségesebbé és hosszabbá válnak.

Egy másik kutatás során Dél-Afrikában Andrew McKechnie, a Dél-afrikai Nemzeti Biodiverzitás Intézet munkatársa több mint száz madár és denevér pusztulását dokumentálta egyetlen, rendkívül forró nap alatt 2020 végén. A legtöbb elpusztult madár énekesmadár volt. Ez annak ellenére történt, hogy a felnőtt énekesmadaraknak megvannak az eszközeik a hőség legyőzésére.

Griffith mégis optimista, szerinte a fajok tudnak alkalmazkodni a szélsőséges meleghez, feltéve, ha rendelkezésükre áll víz.

(Ecowatch)

(fotó: pixabay – TheOtherKev)

Rengeteg fontos információ vár még rád! Nézz szét!

search icon