A jelenlegi energiarendszerrel nem érhetők el a jövőbeli céljaink? 
A jelenlegi energiarendszerrel nem érhetők el a jövőbeli céljaink? 

A World Energy Pulse legfrissebb, áprilisi jelentés azt mutatja, hogy a világ energiarendszere már nem felel meg a jövőbeli céloknak – mondta Angela Wilkinson, az Energia Világtanács vezérigazgatója szerdán a CNBC Squawk Box Asia című műsorában. 

A World Energy Pulse nem más, mint az Energia Világtanács által rendszeresen készített felmérés, amely valós képet ad az energia-ökoszisztémában tapasztalható jelenlegi tendenciákról. A legfrissebb jelentés szerint 2050-re a globális energiarendszer mintegy fele még mindig nem lesz villamosított, ami csapást jelentene számos kormány net zero ígéretére. 

A legtöbb energetikai vezető aggodalmát fejezi ki amiatt, hogy a változás üteme túl lassú ahhoz, hogy a Párizsi Megállapodásban foglaltak szerint haladjon a fejlődés. A 2015-ös párizsi klímaegyezményben a kormányok megállapodtak abban, hogy a globális felmelegedést jóval 2 Celsius-fok alatt tartják az iparosodás előtti szinthez képest, és folytatják a hőmérséklet-emelkedés 1,5 Celsius-fokra való korlátozására irányuló erőfeszítéseket.

A Covid-19 kitörését követően a globális energiapiacokat több esemény is negatívan befolyásolta: Oroszország ukrajnai inváziója, Európa döntése az orosz szénhidrogénekről való leválásról és a fenyegető globális recesszió. 

Wilkinson hozzátette:

Megpróbálunk kétszer akkora energiarendszert kiépíteni, hogy kielégítsük a keresletet. Ezzel egyidejűleg gyorsabban dekarbonizáljuk az energiarendszert, mint valaha.

A nettó nullához vezető út egyike lehetne a szén-dioxid-adó bevezetése, amely az üvegházhatású gázok kibocsátóit minden egyes tonna kibocsátott szén-dioxid után meghatározott díjjal terhelné. A Nemzetközi Valutaalap tavalyi adatai szerint 46 ország árazza a kibocsátást szén-dioxid-adó vagy más kibocsátáskereskedelmi program segítségével.

Wilkinson szerint:

Egy globális szén-dioxid-adót egyszerűen lehetetlen lenne adminisztrálni. Nem létezik valódi piaci energiaár vagy valódi piaci szén-dioxid-ár, mert vannak támogatások, vannak szabályozások és vannak nagyon egyenlőtlen gazdaságok. 

(Forrás: nrgreport)

search icon