A klíma keresztbe húzza a sört, jöhetnek az angol pezsgők
A klíma keresztbe húzza a sört, jöhetnek az angol pezsgők

A klímaváltozásnak az óceáni éghajlatú Angliában is komoly következményei vannak, és nagyon úgy fest, hogy fel kell készülni a brit champagne-okra.

A 365 rebblog felhívta a figyelmet arra, hogy minap 40,3 Celsius-fokkal megdőlt a szigetországban az abszolút melegrekord, nem csoda, hogy szakértők szerint ideje elfogadni, hogy a kellemesen hűvös, „angolos” időjárásnak vége.

A mezőgazdaságot komolyan érintik a hőhullámok, melyre megoldás lehet más növényi kultúrákra való átállás, és bizony ezek a körülmények kedveznek a szőlőtermesztésnek. A bortermelés 400 százalékos növekedést mutat: az Egyesült Királyságban a 2014-es 8 négyzetkilométernyi szőlőültetvény-terület 2021-re ötszörösére nőtt, akkor már több mint 40 négyzetkilométer területet foglaltak el a tőkék. Az egyre melegedő klíma lehetőséget ad a gyors terjeszkedésre.

A francia champagne-oknak leáldozott, jöhetnek a brit pezsgők

Az átlaghőmérséklet 30 év alatt 1 Celsius-fokkal melegedett és egyáltalán nem úgy fest, hogy ez megállna. Így fel kell készülni az angol borokra. Az OENO One szakfolyóirat tanulmánya kitér arra, hogy a francia Champagne szőlőrégióban 1999-2018 között mért hőmérsékleti viszonyok 60-70 százalékban megegyeznek a mostani dél-angol területeken mértekkel. Nem véletlen, hogy évről évre rekordtermeléssel jelentkeznek az angol szőlőbirtokok.

És ez csak a kezdet, előreláthatólag 2021-2040 közötti időszak hőmérsékleti viszonyok megegyeznek majd a most Champagne-ban mértekkel. Egyes években megközelíthetik az időjárási értékek a régió legjobb éveit, illetve burgundi és badeni típusú vörösborok készítése is elérhetővé válik. Nem véletlen, hogy a melegedéssel, és termésvisszaeséssel küzdő francia pezsgőházak elkezdték felvásárolni az ígéretes angol területeket.

search icon