A klímasemlegesség olyan cél, melyért közösen kell tennünk
A klímasemlegesség olyan cél, melyért közösen kell tennünk

Június 3-án rendezték a Green Policy Center és az Egyensúly Intézet által szervezett „Klímasemleges Magyarország 2050” nevű nemzetközi konferenciát, melyen összesen 32 felszólaló előadásának és párbeszédének adott teret.

Az online térben rendezett konferencia többek közt azért jött létre, hogy erősítse a 2050-es klímasemlegességi cél társadalmi, gazdasági és politikai konszenzusát, és elősegítse ezen területek együttműködését. Ennek megfelelően a résztvevők köre igen széles volt, kormánypárti és ellenzéki politikusok mellett szakértők, nagyvállalatok, civilek és más érdekelt felek képviseltették magukat.

Magyarország egy évvel ezelőtt az elsők közt iktatta törvénybe, hogy 2050-re klímasemleges lesz. A törvény elfogadásával a célok kitűzésének ideje lejárt, ami pedig most jön, az a megvalósítás kora.

– ezekkel a szavakkal nyitotta meg Huszár András, a Green Policy Center igazgatója

A konferencián hangsúlyos elem volt az igazságos átmenet. Ürge-Vorsatz Diána klímaszakértő szerint ahhoz, hogy a megvalósítás igazságos és hatékony legyen, a szakpolitikának nem az egész társadalom kibocsátás-csökkentésére kellene fókuszálni, hanem a lakosság leggazdagabb 10%-ra. Ezzel minimalizálható az átmenet veszteseinek a száma, miközben a végeredmény tekintetében csak nyertesek lesznek.

Az átmenetben viszont nem csak állami feladatok vannak. Éger Ákos, a Magyar Természetvédők Szövetségének ügyvezető elnöke és Sipos Katalin, a WWF Magyarország Igazgatója szerint a civileknek is van felelőssége az átmenetben, amelyet most leginkább a mozgósítás és a közösségépítés tud szolgálni, melynek nyomán kézzelfoghatóvá teszik a klímaváltozást az egyén számára.

A konferencia üzenetét és konklúzióját talán Boros Tamás, az Egyensúly Intézet igazgatójának záróbeszéde foglalta össze a legjobban, aki azt mondta, „A konferencia lehetővé tette azt, ami ritka kincs Magyarországon.: „egyaránt felszólalt kormánypárti és ellenzéki politikus, magyar és szlovák, egy multinacionális cég és egy szakszervezet vezetője, egy jegybanki döntéshozó és a Bankszövetség elnöke, a katolikus és a református egyház képviselői. Az esemény így lehetőséget biztosított arra, hogy lássuk: a klímasemlegesség elérése közös célunk, és hajlandóak vagyunk közösen tenni érte.

A konferencia számos érdekes előadása és panelbeszélgetése nemsokára elérhető lesz a Green Policy Center Youtube csatornáján. Addig is konferencia honlapján elérhető a részletes program és a résztvevők teljes névsora.

Rengeteg fontos információ vár még rád! Nézz szét!

search icon