A klímaváltozás lassan átrajzolhatja trópusi esőerdők határait

A klímaváltozás lassan átrajzolhatja trópusi esőerdők határait
A klímaváltozás lassan átrajzolhatja trópusi esőerdők határait

A Kaliforniai Egyetem és Irvine Egyetem kutatói szerint a klímaváltozás miatt a jövőben áthelyeződhetnek az egyenlítő mentén húzódó esőerdők, ami számos fenyegető következménnyel járhat.

Az index számolt be a Nature Climate Change szaklapban megjelent tanulmányról, mely szerint a némileg módosuló éghajlati övezetek következtében az esőerdők is eltolódhatnak.

A tanulmány szerzői több tudományterületről érkeztek, így komplex következtetéseket tudtak levonni a feltételezett változásból. Valószínűsíthetően a folyamat nem egyformán fogja érinteni a bolygó trópusi övezeteit, míg a keleti féltekén észak felé tolódhat az esőerdők sávja, addig a nyugati féltekén dél felé terjeszkedhet az erdő.

A Föld mint rendszer, hihetetlenül összetett, arányokon és folyamatokon átívelő függőségi és visszacsatolási viszonyokkal. Ez a tanulmány kombinálja a rendszerező mérnöki gondolkodást az adattudománnyal és a klímatudománnyal, ami a felfedi a globális felmelegedés kifinomult és korábban fel nem ismert hatásait például a regionális csapadékra.

-mondta a tanulmány egyik szerzője.

Az esőerdők északra tolódása szárazsághoz vezethet majd Délkelet-Afrikában és Madagaszkáron, miközben árvizeket okozhat India déli részén. Az amerikai kontinensen a jelenleg buja esőerdővel borított Közép-Amerika területén szárazabb éghajlat alakulhat ki.

A folyamatok milliók élelmiszerbiztonságát tehetik kétségessé, de sok múlhat majd azon, hogy a folyamat milyen sebességgel mehet végbe. A szakemberek szerint az eltolódás világszerte láncreakciószerű változásokat idézhet majd elő az ivóvíz elérhetőségében is.

Rengeteg fontos információ vár még rád! Nézz szét!

(index)

search icon