A klímaváltozás miatt 80-szor valószínűbbek a pusztító árvizek Nigériában
A klímaváltozás miatt 80-szor valószínűbbek a pusztító árvizek Nigériában

A klímaváltozás világszerte egyre súlyosabb következményekkel jár a közösségekre nézve. Így van ez Nigériában, valamint a környező országokban, Nigerben és Csádban is, ahol egy friss tanulmány szerint 80-szor valószínűbbé váltak az extrém esőzések miatt kialakuló árvizek.

Idén június és november között a valaha tapasztalt leghalálosabb árvizek sújtották a régiót. Másfél millió ember kényszerült otthona elhagyására, több százan pedig életüket vesztették, valamint igen jelentős károk érték a helyi mezőgazdaságot is.

A klímatudósokból álló World Weather Attribution (WWA) csoport kutatása megállapította, hogy az emberi eredetű felmelegedés nélkül rendkívül ritkák lennének az olyan esőzések, melyek idén érték a közép- és nyugat-afrikai térséget. Jelenleg viszont már évtizedenként egyszer számítani lehet a szélsőséges esőzésekre.

A WWA tanulmánya szerint a térségben az árvíz még katasztrofálisabb, ugyanis az ott élő emberek a szegénység, az erőszakos konfliktusok és a politikai instabilitás miatt eleve nagyon sebezhetőek a szélsőséges időjárással szemben. Maarten van Aalst professzor, a Vöröskereszt Vörös Félhold Klímaközpontjának igazgatója szerint a tudósok egyértelműen bebizonyították, hogy a klímaváltozás és hatásai valós és jelenlévő problémák, melyek különösen a legszegényebb országokat sújtják nagyon keményen.

Ahogy a The Guardian írja, a tanulmány újabb példája annak, hogy a globális felmelegedés már most is súlyos hatásokat gyakorol a közösségekre. Mindez további nyomást gyakorol a világ nemzeteire az ENSZ Cop27 klímacsúcsán Egyiptomban, hogy érdemi intézkedéseket hozzanak az érintett országok védelme és kártalanítása érdekében.

search icon