A klímaváltozás miatt a tavak kevésbé lesznek kékek

A klímaváltozás miatt a tavak kevésbé lesznek kékek
A klímaváltozás miatt a tavak kevésbé lesznek kékek

Ha a globális felmelegedés folytatódik, a kék tavak világszerte zöldesbarna színűvé válhatnak – derül ki egy új tanulmányból, amely a tavak színének első globális leltárát mutatja be.

Mindez azért jelentős, mivel a tavak vízszínének változása az ökoszisztéma egészségének romlását jelezheti. A kék tavak, amelyek a világ tavaink kevesebb, mint egyharmadát teszik ki, általában mélyebbek, és hűvös, csapadékban gazdag, téli jégtakaróval borított régiókban találhatók. A zöldesbarna tavak, amelyek az összes tó 69%-át teszik ki, elterjedtebbek, és szárazabb régiókban, a kontinensek belsejében és a partok mentén találhatók – állapítja meg a tanulmány.

A kutatók 5,14 millió műholdfelvételt használtak fel a világ 85 360 taváról és víztározójáról 2013 és 2020 között, hogy meghatározzák a leggyakoribb vízszíneket.

Az új tanulmány azt is vizsgálta, hogy a különböző mértékű felmelegedés hogyan befolyásolhatja a víz színét, ha az éghajlatváltozás folytatódik. Kiderült, hogy az éghajlatváltozás csökkentheti a kék színű tavak arányát, amelyek közül sok a Sziklás-hegységben, Kanada északkeleti részén, Észak-Európában és Új-Zélandon található.

Míg a korábbi tanulmányok összetettebb és finomabb léptékű mérőszámokat használtak a tavak ökoszisztémájának általános egészségi állapotának megértéséhez, a víz színe egyszerű, mégis életképes mérőszám a vízminőségre, amely globális léptékben műholdakról is látható, mondták a szerzők.

(Forrás: magyarmezogazdasag.hu Kép: pexels.com)

search icon