A korábban vártnál is durvább lehet a tengerszint-emelkedés
A korábban vártnál is durvább lehet a tengerszint-emelkedés

Az előrejelzés-modellek esetében mindig fontos figyelembe vennünk, hogy vajon lineáris modellek-e, azaz a legegyszerűbb módon próbálnak következtetni múltbeli eseményekből jövőbeliekre, egy meghosszabbított egyenes vonallal, vagy pedig képesek figyelembe venni a nem egyenletes, adott esetben exponenciálisan gyorsuló – változások valószínűségét. A kétféle megközelítés közötti eltérések óriásiak lehetnek.

Egy új tanulmány alapján a véltnél gyorsabban olvadhat egy, Grönland északnyugati részén található gleccser – írja a CNN. Ez az jelenti, hogy a tengerszint-emelkedéshez a vártnál nagyobb mértékben járulhat hozzá – írja a 24.hu. A megfigyelések azt mutatják, hogy a Petermann-gleccser azon része, ahol a jégtakaró elkezd az óceán fölé nyúlni, jelentősen eltolódhat a napi árapály miatt. Enrico Ciracì, az Irvine-i Kaliforniai Egyetem (UCI) munkatársa és a csapat tagja szerint az érintett vonal 2-6 kilométert képes eltolódni.

A szakértők korábban úgy hitték, hogy a határ nem tud vándorolni. A felfedezés azt sugallja, hogy az olvadás és a tengerszint-emelkedés újabb forrására bukkantak. 2016 és 2022 között a melegebb árapályciklusok egy több mint 200 méter magas lyukat alakítottak ki a gleccser alján, a kritikus vonal mentén. A folyamat az elkövetkező években súlyosbodhat az óceán felmelegedése miatt. A grönlandi jég olvadása járul hozzá a legnagyobb mértékben a tengerszint emelkedéséhez, a jelenség pedig egyre gyorsul. Az árapályi hatás felismerése tovább árnyalhatja a képet.

Ezek a jég-óceán kölcsönhatások érzékenyebbé teszik a gleccsereket az óceánok felmelegedésére. Az érintett dinamikák nem szerepeltek a modellekben, és ha figyelembe vennék őket, akár 200 százalékkal is súlyosbíthatnák a tengerszint emelkedésére vonatkozó előrejelzéseket.

 – mondta Eric Rignot, a UCI professzora és a NASA JPL kutatója.

search icon