A környezeti stressz nagyon is valós veszély
A környezeti stressz nagyon is valós veszély

Amerikai kutatók rézuszmajmok vizsgálatával jutottak arra a következtetésre, hogy a környezeti stressz genetikai hatásai akár extrém öregedést is okozhatnak.

Az Arizona-i Állami Egyetem kutatóinak frissen megjelent tanulmányában a rézuszmajmok játszották a főszerepet. A Puerto Ricohoz tartozó Cayo Santiago sziget természetvédelmi területén élő kolóniától a kutatók 2014 óta vettek rendszeresen vérmintákat.

Kezdetben a cél az emberével nagyon közeli génállományú állatok immunrendszerének hosszútávú vizsgálata volt, mígnem 2017 szeptemberében jött a Mária hurrikán és letarolta a fél karibi szigetvilágot.

Ahogy a Qubit írja, a hurrikán után frissen levett minták genomikai vizsgálata meglepő eredményeket hozott, ugyanis az állatok jelentős részénél megváltozott az immunrendszer működésében kulcsszerepet játszó gének expressziója.

A vizsgálatok szerint a majmoknál rendkívül felgyorsultak az öregedési folyamatok, genetikailag átlagosan 24 hónappal lettek idősebbek csupán néhány nap leforgása alatt. Mindez emberi életkorra lefordítva 7-8 évet jelent. A kutatók az eredmények és a körülmények alapján arra a következtetésre jutottak, hogy a szokatlan élettani mechanizmusokat a hurrikán okozta környezeti stressz váltotta ki az állatoknál.

A kutatók az eredményekből arra következtetnek, hogy a világszerte megszaporodó extrém időjárási események nem várt biológiai következményekkel járhatnak. Azt persze fontos megjegyezni, hogy a majmok körében sem volt általános a változás. Voltak egyedek, melyek immunrendszere nem reagált a hurrikánra, de olyan is, amely a fentinél jóval nagyobb mértékben öregedett genetikai szinten. (Qubit)

search icon