Ha így folytatjuk, egyre gyakoribbak lesznek a kettős extrém időjárási események
Ha így folytatjuk, egyre gyakoribbak lesznek a kettős extrém időjárási események

Egyre gyakoribbá válhatnak a viharok és heves esőzések által kiváltott kettős extrém időjárási események  Douglas Maraun, a grazi Wegener Intézet munkatársa és kollégái Nature tudományos folyóiratban megjelent tanulmánya szerint.

A világ lakosságának több mint fele él tengerpart közelében, ezeken a területeken már ma is súlyos károkat okoznak a szélsőséges időjárási események, és ezeknek száma tovább emelkedhet.

Egy korábbi kutatásuk során a Wegner Intézet munkatársai Európa partvidéki területeinél mérték fel, hogy miként változik 2099-ig a klímaváltozás hatására a heves esőzések és viharok által együttesen okozott áradások kockázata. A jelenlegi kutatásuk módszertana hasonló volt, ezúttal is az 1970-2004 közötti adatok alapján mutatták be a 2070-2099 közötti időszak várható forgatókönyveit. A kutatócsoport vihar- és csapadék szimulációkat áradások szimulációival együttesen elemezte.

A mostani eredményeik szerint az áradások és heves esőzések együttállása elsősorban olyan zónákban fordul elő, ahol nyugati szelek fújnak, illetve olyan régiókban, ahol trópusi viharok alakulhatnak ki. Ha a károsanyag-kibocsátás mértéke továbbra is a jelenlegi magas szinten marad, 2100-ig több mint 25 százalékkal nőhet annak esélye, hogy szimultán jelentkezzenek a heves esőzések és az áradások.

Maraun szerint a 40. szélességi körtől északra lévő területek a leginkább veszélyeztetettek, ugyanis itt több mint 2,5-szer gyakrabban jelentkezhetnek ilyen kombinált események. Különösen érintettek az Egyesült Államok, Kanada, Észak-Európa és Kelet-Ázsia partjai, például Kína, Korea és Japán, a déli féltekén pedig a déli partvonal mentén Dél-Amerika és Új-Zéland. A szubtrópusokon viszont ritkábbakká válhatnak ezek a kettős időjárási események.

(24.hu és idw-online.de)

search icon