A kukorica alapú etanolt távolról sem lehet tiszta üzemanyagnak nevezni
A kukorica alapú etanolt távolról sem lehet tiszta üzemanyagnak nevezni

Egy friss tanulmány szerint az Egyesült Államokban előállított illetve felhasznált kukorica alapú etanol éghajlati szempontból rosszabb, mint a benzin.

Ahogy a Proceedings of the National Academy of Sciences folyóiratban megjelent tanulmányból kiderül, a benzinhez kevert etanol valószínűleg sokkal nagyobb mértékben járul hozzá a felmelegedéshez, mint a hagyományos benzin. Ezzel a tanulmány ellentmond az amerikai mezőgazdasági tárca (USDA) által korábban elfogadott megállapításoknak, melyek többnyire inkább zöldnek és fenntarthatónak tartották a kukorica alapú etanolt.

A tanulmány nem csak az etanol égésekor felszabaduló szén-dioxidot vizsgálta, hanem a termelés és a feldolgozás során keletkező kibocsátásokat is. Ezek alapján arra a megállapításra jutottak, hogy az etanolhoz mintegy 24%-kal több szén-dioxid-kibocsátás társul, mint a hagyományos benzinhez.

A tanulmány állításait azóta már megkérdőjelezte a Renewable Fuels Association elnöke Geoff Cooper, aki szerint a tanulmány „teljes fikció és tévedés”.

Az Egyesült Államokban egyébként egy 2005-ben elfogadott törvény értelmében évente nagyjából 56 milliárd liter etanolt kevernek a benzinhez. Ezzel a kibocsátás csökkentése mellett az ország energiaimporttól való függőségének csökkentése a cél.

Az USDA egy 2019-es tanulmánya egyébként arra világít rá, hogy az etanol szén-dioxid kibocsátása összességében 39%-kal alacsonyabb mint a benziné. (Reuters)

search icon