A legzöldebb nap Nagy-Britanniában
A legzöldebb nap Nagy-Britanniában

Húsvéthétfőn regisztrálták a szigetország villamosenergia-rendszerének legzöldebb napját. A megújuló energia termelése a sok napsütés és a szeles időjárás miatt döntött csúcsot.

A Guardian cikke szerint az angliai, skót és wales-i erőművek által termelt villamosenergiához kilowattóránként csupán 39 gramm szén-dioxid kibocsátás társult, amely jelentősen meghaladja az eddigi rekordot, mely 46 gramm volt még tavaly májusban.

Az ünnepi hétfőn az összes megtermelt villamosenergia 60%-át adták a szélturbinák és a naperőművek, amit további 16%-al egészített ki a szintén tiszta energiaforrásnak számító atomenergia.

Átlagos időjárású napokon egyébként a termelés legnagyobb részét gázerőművek adják, márciusban például az energiamix 39%-át ezek fedezték, míg a kilowattra vetített kibocsátás 185 gramm volt.

Az ország villamos rendszerének üzemeletetését végző National Grid igazgatója, Fintan Slye szerint a legfrissebb rekord egy újabb példa arra, hogy az ország energiarendszere milyen elképesztő sebességgel alakul át és távolodik el a fosszilis tüzelőanyagoktól.

Ez egy izgalmas időszak, a haladás pedig, amelyet a rekordokon keresztül látunk aláhúzzák a lépéseinket, melyek abba az irányba tartanak, hogy 2025-re képesek legyünk szén-dioxid semlegesen üzemeltetni a rendszert.

– tette hozzá Slye

Nagy-Britannia klímacéljainak megfelelően a kilowattórára vetített kibocsátásnak 2030-ra 50 gramm körüli értékre, 2035-re 10 grammra, míg 2050-re 2 grammra kell csökkennie.

Rengeteg fontos információ vár még rád! Nézz szét!

search icon