A Maldív-szigetek gyors és azonnali fellépést követel
A Maldív-szigetek gyors és azonnali fellépést követel

A világ legnagyobb szén-dioxid kibocsátói nem figyelnek arra, hogy mi történik a szélsőséges időjárási változásokkal küzdő kis szigetországokkal – jelentette ki a Maldív-szigetek környezetvédelmi minisztere hétfőn a CNBC Fenntartható Jövő Fórumán.  A szigetországot az évszázad végére a teljes eltűnés fenyegeti.

A Maldív-szigetek a világ összes országa közül a legalacsonyabban fekvő terület, ami az Indiai-óceáni szigetcsoportot rendkívül sebezhetővé teszi a tengerszint emelkedésével szemben. Jelenleg az ország 1190 szigetének több mint 80%-a mindössze egy méterrel van csak a tengerszint felett.  A népszerű nyaralóhely az évszázad végére eltűnhet, ha nem cselekszünk gyorsan.

A 2015-ös párizsi egyezményben az országok megállapodtak abban, hogy a globális hőmérséklet-emelkedést 1,5 Celsius-fokra korlátozzák – ez az a küszöbérték, amely a tudósok szerint képes lenne megakadályozni a globális felmelegedés legsúlyosabb hatásait. A párizsi klímaegyezményről itt és itt és itt olvashatsz érdekességeket.

Forrás (cnbc.com)

search icon