Mégis elérhetőek lesznek a  párizsi klímacélok?
Mégis elérhetőek lesznek a  párizsi klímacélok?

Négy európai kutatási szervezet közös projektje, a Climate Action Tracker (CAT) friss elemzése szerint, a század végére akár sikerülhet 2,1 Celsius-fokban korlátozni a globális hőmérséklet-emelkedést.

A CAT idén szeptemberben kiadott jelentésében még 2,7 Celsius-fokos melegedést jelzett előre 2100-ra. Ez a 2015-ös párizsi klímaegyezmény céljához viszonyítva, ami a globális átlaghőmérséklet emelkedésének 1,5-2 Celsius-fok alatt tartása az iparosodás előtti szinthez képest meglehetősen sok.

Mi változott az elmúlt néhány hónapban, ami a 2,7 helyett egy optimistább értéket, 2,1 Celsius fokot vetít előre?

  • Szeptemberben Hszi Csin-ping kínai elnök bejentése, mely szerint  jelentősen csökkenteni fogja Kína a szén-dioxid-kibocsátást, és 2060-ra eléri a karbonsemlegességet. A CAT kutatói szerint ez 0,2-0,3 Celsius-fokkal tudja csökkenteni a melegedést a század végéig.
  • Japán és Dél-Korea is 2050-re zérókibocsátást ígér.
  • A Dél-afrikai Köztársaság és Kanada is bejelentették a karbonsemlegességi céljaikat.
  • Joe Biden amerikai elnökké választásával van okunk bizakodni abban, hogy az USA visszatér a párizsi egyezményhez és csökkenti kibocsátásait. Ha az USA is eléri 2050-re a karbonsemlegességet, az 0,1 Celsius-fokos globális hőmérséklet-csökkenést jelent 2100-ig.

Milyen potenciális nehézségek zavarhatják meg ezt a biztató forgatókönyvet?

  • A szén-dioxid-kibocsátás 2030-ig való csökkentésére tett vállalások nem haladnak előre. Niklas Höhne, a németországi NewClimate Intézet munkatársa szerint az országok még nem tettek elegendő lépést az akár a lakosság körében népszerűtlen intézkedésekkel véghezvihető rövidtávú célok felé. Pedig a COVID krízis akár előre is vihetné az energiaátállás ügyét.
  • Több olyan ország is van, melyek nem köteleződtek el a fenntartható energiaforrásokra való átállás felé. (Szaúd-Arábia, Brazília, Ausztrália, Oroszország). Néhány szegényebb országban még mindig a szénbányászat jelenti az energiabiztonságot.

(bbc.com és climateactiontracker.org)

search icon