A megújulóknak köszönhetően idén alig nőtt a szén-dioxid-kibocsátás
A megújulóknak köszönhetően idén alig nőtt a szén-dioxid-kibocsátás

A fosszilis tüzelőanyagok elégetéséből származó globális szén-dioxid-kibocsátás várhatóan alig 1%-kal nő az idén. Mindez elsősorban a megújuló energiaforrások és az elektromos járművek terjedésének köszönhető, miközben a szén iránt felfutó kereslet átmenetinek tűnik – áll a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) friss jelentésében.

Ezzel együtt is nagyjából 300 millió tonnával, 33,8 milliárd tonnára emelkedik az éves szén-dioxid-kibocsátás. Mégis fontos előrelépésnek nevezhetjük, hiszen 2021-ben közel 2 milliárd tonnát tett ki a növekedés. Az idén a többletet főképp a világjárvány után újra felfutó légi közlekedés valamint az energiatermelés hajtotta. Utóbbit az magyarázza, hogy az energiaválság miatt sok helyütt újra elkezdték az erősen szennyező szenet használni.

Oroszország ukrajnai inváziója által kiváltott globális energiaválság számos országot arra késztetett, hogy más energiaforrásokkal helyettesítse az Oroszország által a piacról visszatartott földgázkészleteket.

– mondta Fatih Birol, az IEA ügyvezető igazgatója

A szakember hozzátette, biztató hír, hogy a nap- és a szélerőművek a földgáz miatt kieső hiány nagyrészét pótolni tudják, a szén esetében pedig viszonylag csekélynek és ideiglenesnek tűnik a fellendülés. A jelentés szerint a a nap- és szélenergia idén több mint 700 terawattórával (TWh) növelte a globális megújuló villamosenergia-termelést, ami az eddigi legnagyobb éves növekedést jelenti. Az idén beépített megújulókapacitások nélkül a globális szén-dioxid-kibocsátás több mint 600 millió tonnával magasabb lehetett volna.

Érdekesség, hogy a jelentés szerint a vízenergia termelés még úgy is növekedni tudott az előző évhez képest, hogy a súlyos aszályok számos jelentős kapacitásokkal rendelkező régiót is sújtottak.

Az Európai Unió emissziója idén várhatóan csökkenni fog. Ez még jelentősebb lehet akkor, ha a szénfelhasználás átmenetinek tűnő növekedése leáll illetve, ha folytatódik a megújuló projektek gyors térnyerése. (Reuters)

search icon