A mikroalgaolaj helyettesítheti a pálmaolajat?

A mikroalgaolaj helyettesítheti a pálmaolajat?
A mikroalgaolaj helyettesítheti a pálmaolajat?

A szingapúri Nanyang Technológiai Egyetem (NTU) tudósai a pálmaolaj helyettesítésére a víz alatt keresik a megoldást. Egy kutatócsoport azt állítja, hogy a mikroalgák meghatározott törzseiből kivont olaj életképes alternatívát kínál a környezetre káros hagyományos választékkal szemben.

Az olaj az év elején közzétett eredmények szerint egészségügyi és fenntarthatósági előnyöket kínál. A kivont mikroalgaolajról kimutatták, hogy csökkenti a koleszterinszintet, és kevesebb telített zsírsavat tartalmaz, mint a pálmaolaj, amely összefüggésbe hozható a szívbetegségek és a stroke kockázatával. Környezetvédelmi szempontból a mikroalgák regenerálódnak, és bőséges mennyiségük, valamint betakarításuk sokkal kevésbé káros, mint a pálmaolaj-iparhoz kapcsolódó erdőirtás.

Az NTU kutatói a malajziai Egyetem munkatársaival működtek együtt. Létrehoztak egy olyan mikroalgaolajat, amely megvalósíthatóan helyettesítheti a pálmaolajat. Az eljárás során algaoldatot kombináltak egy természetben előforduló savval, majd a főzetet UV-fénynek tették ki a fotoszintézis felgyorsítása érdekében. 14 nappal később a mikroalgákat feldolgozták és metanollal kezelték, hogy az olajokat és a fehérjéket szétválasszák. Az olajat összegyűjtötték és tesztelték, és alkalmasnak bizonyult az étkezési célú felhasználásra.

Az egyesített csapat kiszámolta, hogy egy 100 grammos tábla csokoládéhoz 160 gramm mikroalgából kinyert olajra lenne szükség. A kezdeti kísérletek elegendőnek bizonyultak ahhoz, hogy megállapítsák, hogy az olaj jelentős alkalmazási potenciállal rendelkezik az egész agrár-élelmiszer-technológiai iparban.

Forrás (greenqueen)

search icon